Razvija 1.900 KS
286

Predstavljena produkcijska verzija električnog hiperautomobila Pininfarina Battista

D. B.
Više od dvije godine je prošlo otkako se model Pininfarina Battista pojavio na Sajmu automobila u Ženevi, a sada je u Kaliforniji debitovao s produkcijskim specifikacijama.

Battista glasi za "najsnažniji italijanski automobil legalan za cestu koji je ikada proizveden", a njegova konkurencija će biti Lotus Evija i Rimac Nevera u sve konkurentnijem segmentu električnih hiperautomobila.

Četiri električna motora pokreću Battistu te ukupno isporučuju 1.900 KS i 2.300 Nm, a to je sasvim dovoljno da automobil ubrza od 0 do 100 km/h za manje od 2 sekunde i dostigne brzinu od 350 km/h. Baterija od 120 kWh dovoljna je za domet od 500 kilometara, a može se puniti brzinom do 180 kW.

Dizajn eksterijera i unutrašnjosti je ostao nepromijenjen u odnosu na prototip spreman za proizvodnju predstavljen prošle godine, kao i fokus na vozača, brzinu i poboljšanja.

Dok Automobili Pininfarina čeka festival Monterey Car Week, ultra ekskuzivni model Battista Anniversario se pojavio u javnosti prvi put. Samo 150 primjeraka Battiste će biti proizedeno, a svega pet će imati Anniversario specifikacije.

Anniversario posjeduje unikatni Furiosa stilski paket fokusiran na aerodinamiku te dvobojnu šemu, a njegov zadatak je da obilježi 90. godišnjicu postojanja Pininfarine. Samo pet primjeraka će biti proizvedeno, a svaki će pokretati isti pogon kao i standardni model.

"Uzbuđeni smo što možemo pokazati lijepu i održivu budućnost luksuza našim klijentima dok slavimo više od 90 Pininfarininog dizajnerskog naslijeđa tokom festivala Monterey Car Week. Radujemo se što će naši američki klijenti doživjeti dinamičke performanse i personalizirani luksuz Battiste prvi put", izjavio je direktor kompanije Automobili Pininfarina Per Svantesson.