Noviteti
136

Predstavljen Renault TALISMAN, nasljednik modela Laguna i Latitude

Klix.ba
Francuska kompanija Renault je predstavila svoj novi sedan koji je nazvan TALISMAN.

Zadatak modela TALISMAN je da zamijeni već vremešne modele Laguna i Latitude, donosi potpuno novi dizajn enterijera i eksterijera, a baziran je na CMF platformi.

TALISMAN je dug 4,85, širok 1,87 i visok 1,46 m, a njegovo međuosovinsko rastojanje iznosi 2,81 m. Zapremina prtljažnika je 608 litara, a stražnje sjedište je podijeljeno u omjeru 60:40.

Na prednjoj strani je masivna rešetka hladnjaka s čije bočne strane dolaze full LED farovi i LED dnevna svjetla u obliku slova C, koja idu do branika, dok se s boka ističe ramena linija. Prozori su dobili hromirane okvire.

Na stražnjem dijelu su elegantna Led svjetla koja imaju 3D efekt.

Unutrašnjost malo podsjeća na model Espace, a posjeduje pretince zapremine 25 litara. Prostor za koljena iznos 262 mm što je najbolje u ovom segmentu, dok prostor za glavu iznosi 855 mm. Prednja sjedišta je moguće prilagođavati u 10 pozicija, a ona su opremljena masažerima.

Osnovni modeli imaju 4,2-inčni centralni ekran, a oni koji se odluče za bolje opremljene verzije dobijaju 8,7-inčni ekran koji je dio R-Link 2 infotainment sistema, koji je uparen sa Bose surround sound sistemom sa 13 zvučnika.

Renault TALISMAN će biti dostupan sa TCe 150 i TCe 200 benzinskim motorima sa turbopunjačima, koji su upareni sa sedmostepenim mjenjačem s duplim kvačilom. Što se tiče dizelaša, kupci će moći birati izmeću dci 110 i dCi 130 twin-turbo motora, koji mogu biti upareni sa šestosteoenim manuelnim i sedmostepenim mjenjačem s duplim kvačilom. U ponudi će biti i dCi 160 twin-turbo motor sa šestostepenim mjenjačem s duplim kvačilom.

Najbolja Initiale Paris verzija će biti prepoznatljiva po Amethyste metalik crnoj boji, unikatnim 19-inčnim naplacima, specifičnim oznakama eksterijera i enterijera, a u unutrašnjosti je prisutna Nappa koža, kojom je presvučen i upravljač. Bočni prozori su zatamnjeni, a automobil posjeduje i specijalne patosnice.