Ulazak u višu klasu
1

FOTO / Predstavljen Novi Volkswagen CC

Sarajevo-x.com
Prije četiri godine je s Volkswagenovim modelom Passat CC predstavljen prvi coupe sa 4 vrata cjenovne klase od 30.000 do 40.000 eura, koji se već samom pojavom svrstao među premium vozila. Do današnjeg dana je ova limuzina kupeovske forme sa četiri sjedišta pronašla put do srca skoro 270.000 kupaca širom svijeta. Sada nam Volkswagen predstavlja tehnički i optički "update" svoje markantne poslovne limuzine.

Dizajn evoluiranog Volkswagena CC nudi viziju gornje klase vozila svojim novooblikovanim prednjim i zadnjim krajem. Još ekskluzivnija je sada i njegova standardna oprema koja, između ostalog, obuhvata nova Bi-Xenon glavna svjetla, statičko svjetlo za skretanje, kao i novodizajnirana LED zadnja svjetla. Standardnu opremu novog modela CC čine i funkcija prepoznavanja umora vozača, radio-CD-sistem RCD 310, lajsne od kvalitetnog čelika na pragovima i sigurnosni nasloni za glavu dodatno podesivi po dužini na prednjim sjedištima.

U novom Volkswagenu CC svoje mjesto su našli i novi sistemi pomoći za vozača, tako se prvi put u Volkswagenu koristi opcijski Side Assist Plus koji uključuje i Lane Assist (upozorava na vozila u tzv. mrtvom uglu i radi manje korekcije upravljača, ako je to potrebno). Za Volkswagen CC novost je i Dynamic Light Assist (automatska regulacija dugog svjetla), kao i kamera za prepoznavanje saobraćajnih znakova. Vrhunsku udobnost zaokružuje klimatizirano sjedište s funkcijom masaže.

Novi Volkswagen CC pokreću savremeni benzinski i dizelski agregati, opremljeni sistemom direktnog ubrizgavanja goriva. Svi TDI dizelaši imaju serijski start-stop sistem i modus obnavljanja energije. Benzinci, također, raspolažu funkcijom rekuperacije energije. TDI motori nude se u verzijama sa 140 KS i 170 KS. Sportski nastrojeni benzinci evropskih CC-verzija imaju snagu od 160 KS, 210 KS i 300 KS. Kao primjer vrijedan pažnje Volkswagen ističe TDI sa 140 KS koji u kombinaciji s ručnim 6-stepenim mjenjačem troši samo 4,7 l/100 km.

Novi Volkswagen CC će imati svjetsku premijeru na autosalonu Los Angeles Auto Show od 18. do 27. novembra. Nedugo potom uslijedit će i uvođenje na tržište. Volkswagen će ovaj coupé najprije predstaviti njemačkoj javnosti u februaru 2012., a nakon toga ponuditi evropskim, američkim, ruskim, kineskim i ostalim kupcima svijeta.