Ford prati trendove
0

Povratak Caprija

Sarajevo-x.com
U skladu sa opštom retro manijom, koja se manifestuje kroz dizajn ali još više i kroz oživljavanje nekad slavnih automobilskih imena, Ford je odlučio u svoju ponudu modela vratiti legendarno ime Capri. Naravno, osim imena, malo toga je zajedničkog sa izvornom verzijom.

Baš na način kao što je Volkswagen oživio Scirocca, a koji je u stvari svojevrsna coupe verzija poznatog Golfa, tako će i Ford među žive vratiti Caprija. Naime, prve ali još uvijek nezvanične slike pokazuju kompaktni coupe koji je ujedno atraktivan ali i ne skriva da će nastati na osnovi naredne generacije Focusa.

S obzirom da ovakvim modelom prije svega ciljaju na mlađu populaciju koju privlače savremeni automobili sa sportskim karakterom, jasno je da će Capri biti znatno agresivnije dizajniran u odnosu na Focusa koji stiže 2010. godine. Da bi u tom cilju uspio neizbježni su, prije svega, elementi kao što je niska i široka karoserija te dinamične linije koje ne ostavljaju mjesta sumnji o namjeni automobila. Tačnije, Capri će većinu dizajnerskih rješenje a preuzeti sa odlično prihvaćenog Iosis Max konceptnog automobila koji je predstavljen na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi.

Također, najavljuje se da će apri biti i znatno prostraniji i praktičniji od direktnih rivala, i to prije svega zbog linije krova koja se ne spušta dramatično prema zadnjem dijelu automobila, barem ne konstrukcijski, iako s boka izgleda prilično nisko. Za one kojima coupeovska forma i visoki bokovi zaklanjaju previše pogleda na vanjski svijet i ponudi će biti i stakleni panoramski krov.

Ono što je najvažnije, Capri bi trebao biti i jedan od najpoželjnijih automobila u svojoj klasi zbog dinamičkih osobina, koje bi trebale biti zasluga prije svega odličnog ovjesa u čijoj gradnji se Ford već nebrojeno puta dokazao sa Focusom, ali i sa ostalim modelima. Uz niže težište, širi trag točkova i tvrđe podešen ovjes Capri će definitivno biti mnogo zabavniji u vožnji od Focusa.

Ponuda motora će također biti zavidna, a temelj će činiti EcoBoost motori, i to prije svega 1,6-litarske verzije u verziji sa 148 ili 178 KS. Na raspolaganju će biti i dizelaši, i to novi 1,6 TDCi sa 128 KS kao i poznati 2,0 TDCi u verzijama sa 168 KS ili 197 KS.

Naknadno se očekuje da će Ford predstaviti i vrhunsku sportsku verziju koja će dobiti još bolji ovjes i najsnažniji motor. Ipak, poznato je da su u Fordu odustali od 2,5-litarskog petocilindraša iz Focusa ST i RS, te bi ga trebao zamjeniti efikasniji i savremeniji 2,0-litarski EcoBoost turbobenzinac sa oko 200 KS.