Za prebogate kolekcionare
0

Pagani Zonda Cinque Roadster

Piše: E.Z.
Za one koji uvijek imaju višak novca, a kojima ni standardna pagani Zonda Cinque nije bila dovoljno egzotična kupovina Horacio Pagani je ponudio Zondu Cinque i u atraktivnijoj Roadster verziji bez krova.

Baš kao što je slučaj i sa Zondom Cinque, tako je i Zonda Cinque Roadster namjenjena ekskluzivnoj proizvodnji u ograničenoj seriji. Da će biti riječ o zaista rijetkom, a samim tim i izuzetno skupom, supersportskom automobilu govori obećanje iz Zonde da će biti proizvedeno samo pet ovakvih primjeraka.

Iako je riječ o usavršenom modelu koji garantuje performanse takmičarskih automobila Zonda Cinque Roadster je u potpunosti cestovni automobil, a i Roadster verziju će krasiti gotovo identični epiteti kao i coupe model. Najveća razlika je svakako centralni dio krova koji je tako prepravljena da se može skidati i spremiti u prtljažnik u prednjem dijelu.

Naravno, ono što je najzanimljivije u slučaju Zonde Cinque Roadster su vrhunske performanse. Već poznati AMG-ov motor je dodatno dorađen, pa sada proizvodi čak 678 KS i 780 Nm okretnog momenta. Za puno iskorištavanje potencijala ovog vrhunskog motora u Paganiju su razvili i poseban izduvni sistem koji je obložen tankim keramičkim slojem, a važnu ulogu igra i napredni 6-stepeni skevencijalni Cima mjenjač. Nije samo izduv „obogaćen“ keramikom, pa su tako i kočni diskovi izrađeni od kompozitne keramike, a hvataju ih brutalno snažne šesteroklipne Brembo čeljusti. Krajnja žrtva sve snage su 20-inčni točkovi obuveni u Pirelli P-Zero Corsa gume.

Ukupna masa Zonde Cinque Roadster je 1.210 kilograma, što je jednako masi coupe verzije, a ubraznje od 0 do 100 kilometara na sat koje traje svega 3,4 sekunde definitivno svrstava Zondu Cinque u neprikosnovenu supersportsku egzotiku. Ipak, ono što je najegzotičnije kod ovog automobila je sam cijena. Bez poreza i državnih davanja Zonda Cinque Roadster košta zapanjujućih 1,3 miliona eura, što kupcima očito nije smetalo jer je prema prvim informacijama iz Paganija svaki od pet primjeraka već unaprijed prodan.