Noviteti
13

Osnovni motor u ponudi za Audi R8 trebao bi biti biturbo V6

Klix.ba
Prema saznanjima britanskog magazina Autocar osnovni motor koji bi se trebao ponuditi uz aktuelni Audi R8 bit će 2,9-litarski biturbo V6 koji će svoje mjesto pronaći i u drugoj generaciji Porsche Panamere.

Novi 2,9-litarski biturbo V6 motor razvijen je da uspješno odgovori na sve strožije ekološke zahtjeve, a zajednički je projekat Porschea i Audija i koristit će se u nekolicini modela spomenutih automobilskih kompanija. Svoje premijerno pojavljivanje motor će imati u novoj Panameri 4S, a vozač će moći da računa na oko 440 KS i 550 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Očekuje se da će isti motor u Audiju, pored uloge osnovnog motora u ponudi za R8, pokretati narednu generaciju modela RS4 i RS5, kao i dugo očekivani model RS Q5. Ako u Audiju definitivno odluče da novi V6 ide iza dva sjedišta aktuelnog modela R8, to će biti drugi motor u ponudi, jer se aktuelni R8 trenutno nudi samo s 5,2-litarskim atmosferskim V10 motorom.

U Audiju nisu saopštili koliko bi konjskih snaga novi 2,9-litarski V6 biturbo motor trebao isporučivati u njihovom izdanju, ali se očekuje da će snaga biti na nivou onoga što je nudio Audijev legendarni 4,2-litarski atmosferski V8 motor za koji u inžinjerijskim krugovima tvrde da je jedan od najboljih motora svih vremena.