Povoljan i moderan
10

Novi Dacia Logan stigao u BiH uz odlične cijene

E. Z.
Nakon novog Sandera Dacia je u Bosni i Hercegovini ponudila i potpuno novi Logan. Model koji je označio veliku prekretnicu u historiji ove marke sada dolazi u znatno modernijem i privlačnijem izadnju, zadržavajući svoj glavni razlog privlačnosti. Izvrstan odnos cijene i ponude.
Potpuno novi Logan donosi potpuno prerađeni dizajn. Preuređeni prednji dio i robusna silueta ističu se novim LED svjetlima u obliku slova Y, koja su sada potpis marke Dacia. Ova limuzina se može pohvaliti praktičnom opremom, modularnim prtljažnikom i jednim od najprostranijih interijera u svojoj kategoriji, što znači da će cijela porodica uživati u najboljem mogućem putničkom iskustvu.

Kix Auto test prethodne generacije Dacia Logan pogledajte ovdje:

Novi Dacia Logan sada je više nego ikada pravi porodični je automobil. Tako je prostor za koljena putnika na zadnjem sjedištu povećan za 42 mm kako bi postao jedan od najboljih u klasi. Na naslonima novih prednjih sjedišta sada je moguće dobiti i preklopive stoliće za putnike nazad, uz integrisan držač za čaše čija se dužina može prilagoditi do 70 mm.

I ovaj put prtljažnik Logana je jedan od najvećih argumenata ovog automobila. Ukupne zapremine od 528 litara donosi povećanje od 18 litara i oko 200 litara više od potpuno novog Sandera, te je uvjerljivo jedan od najvećih u B segmentu. Također, utovarni rub prtljažnika je spušten za 19 mm radi lakšeg pristupa.

Moderni i praktični multimedijski sistemi

Potpuno novi Logan nudi tri različita multimedijska sistema: Media Control, Media Display i Media Nav.

Uz Media Control, pametni telefon može se postaviti na pametnu uklonjivu potporu za pametni telefon ispred vozača da bi postao udaljeni multimedijski sistem putem nove besplatne aplikacije Dacia Media Control i Bluetooth ili USB veze.

Sistem omogućava lak pristup radiju, muzici, pozivima, porukama, satelitskim navigacijskim aplikacijama i mnogim drugim funkcijama poput Siri i Android prepoznavanja glasa. Komande su na dohvat ruke bilo na upravljaču (za radio) ili iza njega (sat navigacija) kako bi se osigurala sigurnija vožnja. Bez pametnog telefona povezanog na Media Control dostupni su radio i reprodukcija datoteka putem USB porta.

Oprema uključuje dva zvučnika, Bluetooth i USB vezu i 3,5-inčni TFT digitalni zaslon između brojčanika, gdje su postavke radija takođe prikazane.

Uz Media Display, centralna konzola ima veliki 8-inčni ekran osjetljiv na dodir smješten na vrhu. Putnički prostor je opremljen sa četiri zvučnika. Ekran je blago nagnut prema vozaču radi veće vidljivosti i ergonomije. Dizajn je elegantan, a intuitivan interfejs jednostavan za upotrebu kompatibilan je s Bluetoothom i Android Auto i Apple CarPlay sistemima za pametne telefone.

Uz Media Nav, multimedijski sistem sada takođe ima ugrađenu navigaciju i bežično povezivanje za Apple CarPlay i Android Auto. Također i ugođaj slušanja muzike je znatno bolji jer u ovoj verziji dolazi sa 6 zvučnika.

Samo benzinski motori u ponudi

Zanimljivo je da novi Logan od ove generacije u pnudi nema dizelsku opciju, te da alternativu dCi motorima predstavlja benzinski motor sa fabrički instaliranom plinskom instalacijom. Naime, Dacia je jedini proizvođač automobila koji putem svoje ECO-G oznake nudi LPG i benzinske bi-fuel motore za čitav niz svojih putničkih automobila. Integracija ove tehnologije u tvornice Dacia, koja je isprobana i testirana na motoru ECO-G 100, garantuje njezinu sigurnost i pouzdanost.

Svi motori u ponudi za novi Logan usklađeni su sa Euro 6D-Full standardom koji je stupio na snagu 1. januara 2021. godine.

Ponudu motora tako čine SCe 65: početni atmosferski 1-litarski trocilindrični motor uparen sa petostepenim ručnim menjačem. Slijedi ga TCe 90: 1-litarski trocilindrični motor sa turbo punjačem uparen sa šestostepenim ručnim ili CVT automatskim mjenjačem. Te kao najštedljivija opcija tu je ECO-G 100: novi LPG 1-litarski trocilindrični agregat uparen sa ručnim mjenjačem sa šest brzina.

U Bosni i Hercegovini novi Dacia Logan dostupan je već od 19.900 KM do registracije, koliko treba izdvojiti za mode sa 1.0 SCe 65 motorom, Essential paketom opreme i s paketom KLIMA gratis. Logan sa plinskom instalacijom 1.0 TCe 100 ECO-G i Essential paketom opreme dostupan je za 23.000 KM do registracije.