Zvijezda sajma u Pekingu
0

Nove skice BMW-ove serije 8

Sarajevo-x.com
BMW je objavio skice svog Gran Coupe koncepta, koji je bio zvijezda prošlomjesečnog sajma automobila u Pekingu, a koje su nastale u ranoj fazi njegovog dizajna i razvoja.

Pet metara, četvera vrata, zatvoreni automobil, samo su neke od nagovijesti o proizvodnji serije 8 u 2012. koje su date uz skice, piše magazin Autocar.

Gran Coupe koncept je osmišljen kako bi objedinio mogućnosti GT-a i sportskog auta. Njegov krov je niži za 100 mm u odnosu na seriju 7, a stražnji kraj je neznatno kraći. Kao takav, očekuje se da bude direktni konkurent Maserati Quattroporteu, Audiju A7 i Porscheu Panamera.

Koristit će osnovnu platformu koja podupire i seriju 5, seriju 7 i 5 GT. Auto će, također, ponuditi istu kombinaciju šest i osam-cilindričnih benzinskih i dizelskih motora, te osmostepeni automatski mjenjač.

"Tačno je da je Gran Coupe specifičan model, s elegancijom serije 7, ali mnogo dinamičnijim, sportskim karakterom", rekao je glavni dizajner Adrian van Hooydonk, pri predstavljanju auta.

"Uvjereni smo da smo trebali auto poput ovog", dodao je.

Baš kao što je zamišljen kao konkurencija Audiju 7, tako je Gran Coupe osmišljen kako bi u njemu bile objedinjene BMW-ove projektne vrijednosti. Kao takav, imat će itekakvog uticaja, barem kad je riječ o dizajnu, na buduće modele BMW-a.

To znači da bismo trebali očekivati Gran Coupeov dugi međuosovinski razmak, zasvođen poklopac motora, nos morskog psa, nisku siluetu i kratki prednji prevjes, koji je postao dio BMW-ovog zaštitnog znaka kad je riječ o dizajnu, te široki čeoni otvor za usisavanje zraka i vrata bez okvira.

Vezani članci