Električni modeli
1

Mercedes-Benz predstavlja novi EQE i koncepte EQG i EQS

Klix.ba
Na ovogodišnjem IAA MOBILITY salonu automobila u Minhenu, Mercedes-Benz će predstaviti svu širinu svoje sadašnje i buduće ponude električne mobilnosti. Između ostalog, premijere će imati potpuno električni EQE, koncept modela EQG i koncept modela Mercedes-Maybach EQS.

Samo nekoliko mjeseci nakon predstavljanja EQS modela, Mercedes-EQ već predstavlja sljedeći model zasnovan na električnoj arhitekturi razvijenoj posebno za električna vozila, novi EQE.

Sportska, poslovna limuzina nudi sve bitne funkcije EQS-a u malo kompaktnijem formatu. Prilikom lansiranja na tržište, asortiman modela inicijalno sadrži dvije varijante: EQE 350 (potrošnja energije prema WLTP: 19,3–15,7 kWh/100 km; emisija CO2: 0 g/km) sa 215 kW, kao i drugi model. U planu su "performance" varijante do preko 500 kW.

Proizvodnja EQE modela odvija se na dvije lokacije globalne proizvodne mreže Mercedes-Benz Cars: u njemačkoj fabrici Mercedes-Benz u Bremenu za globalno tržište i u njemačko-kineskom zajedničkom ulaganju BBAC u Pekingu za lokalno tržište.

U poređenju sa luksuznim EQS-om, EQE je još moderniji, sa nešto kraćim međuosovinskim rastojanjem, kraćim prevjesima i sa više uvučenim bokovima te tako prenosi koncept poslovne limuzine budućnosti. Filozofija Sensual Purity ogleda se u izdašno modeliranim površinama, smanjenim spojevima i bešavnim prelazima (seamless dizajn).

Prevjesi i prednji dio su kratki, zadnji dio daje dinamičan naglasak oštrim zadnjim spojlerom. U ravni sa vanjskom ivicom karoserije, točkovi od 19 do 21 inča, zajedno sa izraženo snažnim bokovima, daju modelu EQE atletski karakter.

U vanjskim dimenzijama (dužina/širina/visina: 4946/1961/1512 milimetara), EQE je uporediv sa CLS modelom. Kao i CLS, ima fiksno zadnje staklo i poklopac prtljažnika. Unutrašnje dimenzije čak i očigledno premašuju dimenzije današnje E-Klase (serija modela 213), npr. prostor za ramena naprijed (plus 27 mm) ili unutrašnja dužina (plus 80 mm).

Nekonvencionalan dizajn enterijera i velika udobnost u radu

Sa opciono dostupnim MBUX Hyperscreen-om, cijela instrument tabla je jedan, vrhunski široki ekran. Ovo određuje estetiku čitavog kokpita i unutrašnjosti. Ekrani visoke rezolucije naizgled se besprijekorno spajaju pod zajedničkim staklenim poklopcem. Grafički izgled njihovog MBUX sadržaja savršeno je usklađen. MBUX Hyperscreen je integrisan u instrument tablu na minimalistički način.

OLED ekran za suvozača od 12,3 inča daje im sopstveni ekran i kontrolnu oblast. U Evropi je putniku dozvoljeno da gleda dinamičan sadržaj, poput video zapisa, televizije ili interneta, čak i dok je u pokretu. To je zato što Mercedes-EQ koristi inteligentnu logiku blokiranja zasnovanu na kameri. Ako kamera otkrije da vozač gleda u ekran suvozača, ekran se automatski zatamnjuje za određeni sadržaj.

Efikasan pogonski sistem

Prvi će na tržištu biti predstavljen EQE 350 sa 215 kW. Druge verzije će uslijediti ubrzo nakon toga. Svi EQE modeli imaju električni pogonski sklop (eATS) na zadnjoj osovini. Kasnije verzije sa 4MATIC-om također su opremljene eATS-om na prednjoj osovini. Elektromotori su sinhroni motori sa stalnom pobudom (PSM). Sa PSM-om, rotor motora naizmjenične struje opremljen je stalnim magnetima i stoga ne mora da se dodatno napaja.

Prednosti ovog dizajna uključuju veliku gustinu snage, visoku efikasnost i visoku postojanost snage. Motor na zadnjoj osovini je posebno snažan zbog svog šestofaznog dizajna: ima dva namotaja sa po tri faze.

U EQE modelu, litijum-jonska baterija se sastoji od deset modula i ima korisni sadržaj energije od 90 kWh. Inovativni software za upravljanje baterijom, razvijen interno, omogućava ažuriranje bežičnim putem (OTA). Na ovaj način, upravljanje energijom EQE-a ostaje ažurirano tokom čitavog životnog ciklusa.

U slučaju baterije, veliki korak je postignut u smislu održivosti ćelijske hemije: optimizovani aktivni materijal sastoji se od nikla, kobalta i mangana u odnosu 8: 1: 1. Time se smanjuje sadržaj kobalta na manje od deset posto. Kontinuirana optimizacija mogućnosti recikliranja dio je Mercedes-Benz holističke strategije po pitanju baterija.

Mercedes-Benz G-Klasa spremna za doba e-mobilnosti

Sa konceptom modela EQG, Mercedes-Benz predstavlja studiju potpuno električne varijante njegove off-road ikone. Vizuelno, ovaj koncept kombinuje nepogriješivo upečatljiv izgled G-Klase sa odabranim elementima dizajna tipičnim za potpuno električne modele iz Mercedesa, kao kontrastne karakteristike. G 4x4 kvalitete, koje su uvijek postavljale najviše standarde, neće samo pronaći svoj put u doba električne mobilnosti, već će se u nekim oblastima još više razviti. Koncept EQG nudi obećavajući pregled onoga što će Mercedes-Benz G-Klasa sa baterijskim električnim pogonom sve moći.

Koncept EQG je očigledno G ne samo u smislu dizajna, već i zbog svojih unutrašnjih vrijednosti, što ga čini beskompromisnim terencem. Osnova šasije ovog modela je zasnovana na robusnom okviru koji podsjeća na merdevine. Dizajn šasije ostaje izuzetno terenski sposoban, što je tipično za G-Klasu: sa nezavisnim ogibljenjem na prednjoj osovini i krutom osovinom na zadnjoj strani, novorazvijenom za integraciju električnog pogona. Sa četiri elektromotora blizu točkova i individualnom kontrolom, vozilo će ponuditi jedinstvene vozne karakteristike i na putu i van njega. Kao i kod svakog pravog 4x4, smanjenje terenske zapremine može se aktivirati preko mjenjača sa 2 brzine kako bi se zadovoljili visoki terenski zahtjevi specifični za G.

Mercedes-Maybach EQS – pogled na prvi potpuno električni Maybach model

Sa konceptom modela EQS, Mercedes-Maybach pruža jasan pregled prvog potpuno električnog serijskog modela za tradicionalni, luksuzni brend.

SUV konceptno vozilo je bazirano na modularnoj arhitekturi za luksuzna električna vozila marke Mercedes-Benz i prenosi ekskluzivnost marke Maybach u budućnost bez izduvnih gasova.

Skoro-serijski koncept identifikuje karakteristike koje su specifične za Maybach brend kao što su dvobojnost - ali sa svojom inovativnom tehnologijom pogona također čini korak ka znatno progresivnijem načinu predstavljanja brenda.

Unutrašnjost nazad postaje udobno mjesto za rad ili odmor zahvaljujući udobnim Executive sjedištima i Chauffeur paketu. Ovome se dodaju i ekskluzivni detalji, poput novih panela vrata. Tu su i ukrasni elementi u bijelom klavirskom laku i materijali u morsko plavoj boji, koji stvaraju dobru atmosferu u unutrašnjosti, uz utisak da ste na elegantnoj jahti.

Kupci marke Maybach traže nešto posebno, a cilj je nadmašiti i njihova očekivanja najvišim standardima ekskluzivnosti i individualnosti, elegantnog dizajna i savršene izrade, kao i najnovijom tehnologijom. Budući da kupci na ključnim tržištima Kine, Rusije, Južne Koreje, SAD i Njemačke postaju mlađi, definicija luksuza se također mijenja.