Smršao za 170 kg
0

FOTO / Mercedes-Benz predstavio moćni SL 65 AMG

Sarajevo-x.com
Nakon što je Mercedes na sajmu u Ženevi predstavio SL 63 AMG, došlo je vrijeme da objavi prve detalje i fotografije za još snažniji i skuplji SL 65 AMG kojeg pokreće veliki V12 motor. Zvaničnu svjetsku premijeru SL 65 AMG imaće na New York Auto Showu sljedećeg mjeseca.

Uz sve detalje, SL 65 je ipak najposebniji zbog AMG-ovog 6,0-litrenog V12 biturbo motora koji proizvodi čak 630 KS, dok je maksimalni okretni moment elektronski ograničen na 1000 Nm. Ova snaga je sada još bolje iskoristiva uz novi AMG Speedshift Plus 7G-TRONIC mjenjač koji je razvijen s štednjom goriva na umu, te nudi četiri različita načina rada: Efficiency (C), Sport (S), Sport plus (S+) and Manual (M)

Novi SL 65 AMG ističe se i inteligentnom laganom konstrukcijom, zahvaljujući kojoj je izgubio čak 170kg težine, dok je na sličan način uštedama u težini unaprijeđen i ovjes ovog automobila. Mercedes također ističe i novi elektromehanički sistem upravljanja koji se prilagođava u odnosu na brzinu vožnje u skladu s podešenjem ovjesa, za čije je podešavanje također bio zadužen AMG.

Novi model je i po pitanju performansi značajno odmakao od svog prethodnika, pa tako od 0 do 100 km/h ubrzava za 4 sekunde, dok je makimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h. Zanimljivo je da se ističe i ekonomičnost u potrošnji goriva, pa tako novi SL 65 troši 17 odsto manje goriva, tačnije obećava prosjek od samo 11,6 litara na 100 km.

Također, novi SL 65 AMG je prvi model koji će nositi novi imidž marke AMG, koji se prije svega odnosi na prednji dio automobila. Riječ je o novoj maski sa dvostrukom hromiranom lajsnom sa prepoznatljivim i velikim logotipom Mercedesa na sredini.

Novi Mercedes SL 65 AMG stiže na njemačko tržište u septembru ove godine, uz cijene koje počinju od 236.334 eura.