Noviteti
17

Mazda Koeru debitovala na sajmu u Frankfurtu

Piše: Elvir Zubović
Foto: E. Z./Klix.ba
(Foto: Elvir Zubović/Klix.ba)
Mazda je u Frankfurtu predstavila novi koncept crossover SUV-a koji je osmišljen tako da doda potpuno novu vrijednost u brzorastući SUV segment. Koeru na japanskom znači "premašiti" što savršeno odgovara Mazdinoj strategiji u kojoj se konstantno traže načini za nadmašiti sami sebe i podići nivo performansi, efikasnosti i sveukupne vrijednosti.

Jedinstveni izgled farova, spuštena kabina sa brojnim futurističkim detaljima, te širina koja je naglašena 21-inčnim točkovima donosi još jednu novu dimneziju Mazdinom prepoznatljivom dizajnu. Obogaćeni KODO oblik prikazuje aerodinamičnost, te istovremeno osigurava stabilnost pri velikim brzinama, dok SKYACTIV tehnologija donosi efikasne motore i ovjes koji su orjentisani isključivo prema zadovoljstvu vozača, dok izuzetno čvrste karoserija i šasija poboljšavaju upravljivost i sigurnost.

Mazdina izložba u Frankfurtu pokazala je i novu generaciju Mazde MX-5 sa nekoliko namjenski razvijenih dodataka, koji se u potpunosti uklapaju u ulogu Mazdinog roadstera – lagan, brz i pouzdan auto za zabavu. Posebno se ističu nosač prtljaga napravljen od ultra-laganih karbonskih vlakana uz koji će ići ekskluzivni Moncabas koferi, te također jedinstvene aluminijumske felge od 17 inča sa asimetričnim diamond-cut izgledom. Naše utiske sa prvih vožnji Mazde MX-5 možete pogledati ovdje.

Japanski proizvođač, naravno prikazuje i kompletnu gamu modela nove generacije, uključujući potpuno novu Mazdu CX-3, koja je nakon evropske premijere u junu, već uzburkala tržište B-SUV segmenta.

Vezani članci