Seatova premijera u Ženevi
2

FOTO / Leon dobio i Sportcoupe verziju

Klix.ba
Na Sajmu automobila u Ženevi, predsjednik kompanije SEAT James Muir opisao je Novi SEAT Leon Sportcoupe kao automobil “dizajniran da bude najljepši automobil u svojoj klasi”.

Muir je istakao oduševljenje koje je izazvao Novi Leon sa petero vrata koji je predstavljen prošle jeseni na Sajmu automobile u Parizu "Do danas smo isporučili više od 10.000 primjeraka, a trenutno imamo više od 15.000 naručenih vozila u sistemu”, rekao je Muir, dodavši da SEAT doživljava veliku transformaciju koja se očituje kroz savremene, privlačne i veoma konkurentne nove proizvode, te da je ovo tek početak onog što kupce očekuje, jer je SEAT na dobrom putu da da značajan doprinos strategiji rasta Volkswagen Grupacije.

U odnosu na petovratni model, SC verzija ima 35 mm kraći međuosovinski razmak i 4,23 metra ukupne dužine. Linija krova na ovom modelu je dinamičnija i "oštrija, štop mu daje kompaktniji i sportski izgled. Naravno, ovaj novi dizajnerski stil Leona inspirisan je SEAT-ovim IBE, IBL i IBX konceptnim modelima.

Motori su preuzeti iz peterovratnog modela, pa nude raspon od 1,2 do 2,0-litarskog motora sa snagom od 105 KS do 184 KS. Ovjes također je preuzet iz standardnog modela, pa tako kombinuje prednji McPherson ovjes naprijed s torzionom osovinom nazad za verzije s manje od 150 KS, dok snažniji modeli nazad dolaze s multi-link ovjesom.

Ponuda Leona će dodatno rasti kasnije ove godine s karavanskim modelom ST, dok će u 2014. godine SEAT predstaviti sportski Cupra model, i to ovaj put za sve tri karoserijske verzije.