Stigla treća generacija
3

Land Rover predstavio novi Range Rover Sport, dostupan i hibrid

D. B.
Land Rover Range Rover Sport ulazi u svoju treću generaciju kao model za 2023. godinu.

Ranger Rover Sport je dobio novi dizajn eksterijera i unutrašnjosti, ali su se mnoge karakteristike pojavile i s petom generacijom modela Range Rover. Istina je da je Sport inspirisan standardnim Range Roverom kada je riječ o dizajnu, ali ima i značajnih razlika uključujući prednju i stražnju masku. Sport je dobio dosad najtanja dnevna svjetla koja su ugrađena u jedan Land Rover, a koeficijent otpora zraka ovog SUV-a iznosi 0,29.

Sport je baziran na Land Roverovoj MLA-Flex platformi koju koristi i Range Rover (2022), a to znači da nudi iste karakteristike šasije poput sistema upravljanja sa sva četiri točka. Dinamični zračni ovjes je dio standardne opreme.

Land Rover nudi novi Sport s dva 3,0-litarska šestocilindrična motora opremljena blagom hibridnom tehnologijom. Model P360 SE razvija 355 KS i 500 Nm obrtnog momenta, dok model P400 SE Dynamic isporučuje 395 KS i 550 Nm obrtnog momenta. Iznad njih je pozicioniran P440e Autobiography, plug-in hibrid s 3,0-litarskim motorom i turbopunjačem. U ovom slučaju SUV nudi 434 KS i 839 KS. Iz Land Rovera tvrde da PHEV može preći oko 77 kilometara korištenjem samo električnog pogona i to zahvaljujući električnom motoru od 105 kW i bateriji kapaciteta 31,8 kWh. Plug-in hibrid od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,5 sekundi.

Oni koji žele veći obrtni moment trebaju izabrati P530 First Edition koji pokreće 4,4-litarski V8 motor, a koji razvija 523 KS i 750 Nm obrtnog momenta. Ova najsnažnija verzija Sporta do "stotke" stiže za 4,3 sekunde s uključenim Dynamic Launch sistemom.

Svi motori su upareni s osmostepenim automatskim mjenjačem i pogonom na sva četiri točka. Potpuno električna verzija stiže 2024. godine zajedno s električnim Range Roverom.

Unutrašnjost je poznata jer je Sport usvojio unutrašnjost iz Range Rovera (2022), ali ima i razlika. Među njima je Sportov plutajući zakrivljeni ekran infotainment sistema, koji "pluta" iznad centralne konzole. Riječ je od 13,1-inčnom ekranu koji koristi Land Roverov Pivi Pro infotainment softver.

Ispred vozača se nalazi 13,7-inčni Interactive Driver Display ekran, a dostupni su Apple CarPlay i Android Auto bežični sistemi koji su dio standardne opreme. TU je i 15W bežični punjač.

Land Roverova Electrical Vehicle Arhitecture 2.0 platforma omogućava over-the-air nadogradnje za 63 elektronska modula.

Ozvučenje potpisuje Meridian i čini ga 29 zvučnika.

Specijalno konfigurisani First Edition model nudit će se samo tokom prve godine proizvodnje, a opremljen je Stormer Handling paketom koji uključuje Land Roverov Dynamic Response Pro, sistem upravljanja svim točkovima i elektronski aktivni diferencijal.

Range Rover Sport će se proizvoditi u postrojenju Solihull u Velikoj Britaniji. Narudžbe se već primaju.