Zvijezda segmenta
36

Kompanija Tesla predstavila redizajnirani Model 3: Veći domet i više udobnosti

E. L.
Model 3 sa sobom donosi još aerodinamičniju karoseriju i unaprijeđenu unutrašnjost, a baterije sada u najboljem slučaju osiguravaju prelazak do 629 kilometara.

Šest godina nakon premijernog predstavljanja Teslinog bestsellera koji je do sada pronašao put do više od dva miliona kupaca širom svijeta, u američkoj automobilskoj kompaniji predstavili su osvježeno izdanje popularne "Trojke“ koja se u razvojnoj fazi krila iza naziva Project Highland i vjerovatno će i dalje biti noćna mora za nekoliko evropskih automobilskih kompanija koje proizvode električne automobile.

S decentnim promjenama na karoseriji čija je silueta ostala ista Model 3 može se pohvaliti s još boljim rezultatom po pitanju aerodinamike koja u konačnici pomaže uštedi energije. Među novim detaljima ističu se drugačija kućišta prednjih i zadnjih LED svjetala, nove oznake i novodizajnirane 18 i 19-inčne aluminijske felge iza kojih se krije unaprijeđen ovjes, a ponuda boja karoserije proširena je s dvije dodatne opcije (Ultra crvena i Stealth siva).

Prostrana unutrašnjost u kojoj je među materijalima za oblaganje prisutan i aluminijum sa sobom donosi novo ambijentalno osvjetljenje, prepoznatljiv centralni 15,4-inčni display s manjim ivicama i znatno bolju zvučnu izolaciju. Dosadašnje poluge na stubu upravljača za upravljanje pokazivačima pravca i brisačima zamijenjene su prekidačima na upravljaču, a putnici na zadnjim sjedištima multimedijom i klimatizacijom mogu upravljati preko novog 8-inčnog displeja. Sa skupljom Long Range verzijom stiže i audio-sistem sa 17 zvučnika.

Neznatno duži i niži od prethodnika, osnovni Model 3 s pogonom preko zadnje osovine (RWD) koji je postavljen na 18-inčnim "Photon“ felgama s jednim punjenjem baterija može preći do 513 kilometra (WLTP), a u verziji Long Range s dva elektromotora i pogonom preko obje osovine do 629 kilometara, što je za desetak posto bolje u poređenju sa ranijim verzijama. Na opcionim 19-inčnim "Nova“ felgama domet je u prvom slučaju manji za 41, a u drugom za 49 kilometara.

Temeljito unaprijeđen Model 3 kupcima u Evropi trebao bi biti dostupan krajem oktobra.