Noviteti
121

Klix.ba u Ženevi: Automobili sadašnjosti i budućnosti

Piše: D. Š.
Renault Sport R.S. 01 (Foto: D.Š./Klix.ba)
Nakon što smo pokazali dio atmosfere, kao i najvažnije sportske automobile koji su predstavljeni na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi, sada donosimo pregled konceptnih automobila koji najavljuju skoru budućnost, ali i automobila koji su već u proizvodnji i definitivno donose revoluciju.

Audi je već i prije sajma u Ženevi privukao pažnju najavom koncepta Prologue. Izuzetno oštar futuristički dizajn ustvari je ono što nas u skorije vrijeme čeka od novih Audijevih modela, pogotovo karavanskih verzija, naravno, neće biti radikalni kao Prologue, ali će svakako slijediti ovaj stil. Prologue Avant pokretan je hibridnim pogonom koji se sastoji od 3,0 TDI motora i snažnog električnog motora. Ukupno ima 455 KS i 750 Nm okretnog momenta te do 100 km/h ubrzava za 5,1 sekundu.

Ipak, uspjeli smo naći još atraktivnije i još hrabrije koncepte. Jedan od njih je svakako Italdesign Giugiaro GEA. Dizajnerski studio osmislio je ovaj koncept s idejom autonomnog automobila koji se ne odriče luksuza i snage. Tako u svakom točku GEA ima električni motor koji zajedno proizvode 764 KS. Uz poseban izgled i dizajn idu i posebni naplaci prečnika 26 inča.

Lexus je također bio vrijedan, pa je uz već poznati konceptni kabriolet LF-C2, koji je predstavljen u Los Angelesu, u Ženevu dovezao potpuno novi koncept kompaktnog crossovera LF-SA. Tačnije, Lexus ga naziva ultrakompaktnim, a sa samo 3,4 metra dužine on to zaista i jeste. Namjera je bila ponuditi kompaktan gradski auto koji se ne odriče ugođaja sportske vožnje, ali ni praktičnih prednosti crossovera.

Nakon prošlogodišnjeg sajma u Parizu, Peugeot je i u Ženevu dovezao svoj dorađeni koncept limuzine Exalt.

Bentley je premijerno pokazao konceptni EXP 10 Speed 6, koji bi uskoro trebao dobiti i svoju proizvodnu verziju. Riječ je o izuzetno luksuznom sportskom dvosjedu koji želi vratiti pomalo zaboravljeni trend sportskih automobila sa samo dva sjedišta. Produkcijski model stiže za oko tri godine, a bit će zasnovan na MSB platformi koju koristi i Continetal GT. Također, Bentley je na premijeri EXP 10 koncepta istakao da bismo ovakav dizajn i linije uskoro mogli vidjeti i na njihovim ostalim modelima.

Nedavno najavljeni koncept gradskog kompakta iz Nissana zasjao je pod reflektorima u Ženevi pod imenom Sway. Odličan dizajn i kompaktne proporcije još bolje izgledaju uživo, a prema nezvaničnim najavama Sway bi trebao poslužiti kao dizajnerska osnova za novu Micru koja će biti predstavljena iduće godine i koja će se proizvoditi u blizini Pariza.

Rame uz rame sa neobičnim i hrabro dizajniranim konceptima stajali su i neki od najnaprednijih automobila današnjice, kao što su BMW i8, kao i Tesla Model S. Ovako napredni električni i hibridni automobili još jednom su nas osvijestili i podsjetili da je budućnost zapravo već tu.