Iz studija na proizvodnu traku
0

KIA Soul prerasla u serijski model

Sarajevo-x.com
Nakon premijere koncepta vrlo zanimljivog i svestranog gradskog automobila koji kombinuje prednosti superminija ali i MPV-a, KIA je odlučila uz minimalne i gotovo neprimjetne izmjene isti taj model ponuditi u serijskoj varijanti.

Nakon velikog obrata u filozofiji ponude modela KIA očito nezna za strah, pa je vrlo brzo nakon premijere konceptnog Soula, pripremila i serijsku verziju. Ono što je svakako zanimljivo i spada u najveće prednosti novog modela je da je u potpunosti zadržao inovativnost i atraktivnost konceptnog modela, pa u svakom slučakju neće moći proći nezapaženo na tržištu. U žestokom tempu u KIA-i najbolje govori da su premijeru serijskog Soula najavili već za sajam automobila u Parizu.

Sa ovim mješancem gradskog mini automobila i kompaktnog monovolumena KIA otvoreno cilja na konkurente kao što su Honda Jazz i Nissan Note, te ih već na prvom koraku pokušava nadmudriti neobičnijim dizajnom. Činjenica je da kutijasta karoserija pored zanimljivog prizora omogućava i bolje iskorištenje prostora, pa uz dužinu od 4,11 metara, visinu od 1,61 metra i širinu od 1,79 metara Soul obećava raskošno udobnu i prostranu unutrašnjost koja će sa lakoćom smjestiti prosječnu porodicu i zadovoljiti većinu njenih potreba.

Već sada je poznato da će Soul u početku imati na izboru tri motora. Osnova je 1,6-litarski benzinac sa 122 KS, te i po tome Soul naglašava da čak ni u baznoj verziji neće nedostajati snage. Drugi u ponudi je 2,0-litarski benzinac, također poznat iz modela Cee'd, dok će ponudu zaokružiti 1,6 CRDi dizelaš sa 115 KS.

Prema namjerama šefova KIA-e, novi Soul nema cilj da zamjeni bilo koji model u ponudi ovog proizviđača, nego da upravo upotpuni i obogati paletu modela, te napravi prodor u segmente gdje KIA do sada nije bila prisutna. Proizvodnja Soula počinje u novembru ove godine, dok se prve isporuke u Evropi mogu očekivati u aprilu naredne godine.