Noviteti
0

Jaguar u Njemačkoj predstavio XK66 Special Edition

Klix.ba
U čast legendarnog modela XK120, koji je prije 66 godina premijerno predstavljen na Sajmu automobila u Londonu, Jaguar je u Njemačkoj predstavio posebnu ediciju modela XK koja se krije iza naziva XK66.

Ekskluzivost automobila, čija proizvodnja prestaje početkom ljeta, osigurana je činjenicom da je produkcija ograničena na samo 66 primjeraka. Baziran na verziji XK Portfolio, XK66 pokreće 5-litarski V8 motor koji razvija 380 KS.

Uz dvije ponuđene boje karoserije, automobil će se moći dobiti kao coupe ili cabriolet. Pored posebnih oznaka na karoseriji, bit će prepoznatljiv po 20-inčnim poliranim 'Orona' felgama i hromiranim kućištima vanjskih retrovizora. Cabrio model će se nuditi s platnenim krovom crne ili bež boje.

Unutrašnjost karakterišu aluminijske ručice za izmjenu brzina, svijetlosmeđe kožne obloge sjedišta i tradicionalni drveni detalji. Tu je i posebna oznaka „XK66 One of 66" (XK66 jedan od 66). U standardnu opremu spada sistem za nadzor pritiska u gumama, kamera za vožnju unazad i adaptivna svjetla. Prvi primjerci trebali bi stići u njemačke prodajne salone u maju.

Početna cijena coupe verzije iznosi 99.380 eura, dok će se cabrio varijanta prodavati po cijeni od 107.580 eura. Nasljednik modela XK, koji bi trebao biti baziran na produženoj platformi modela F-Type, očekuje se 2017. godine.