Među najsnažnijim
17

Jaguar predstavio F-Pace SVR: Još jedan SUV koji diskredituje klasu sportskih automobila

Klix.ba
Iz Jaguarovog odjela SVO (Special Vehicle Operations) stiže F-Pace SVR u čiji je 5-litarski V8 motor "ugurano" 550 konjskih snaga. Neko reče: "Za sve je kriv Stelvio Quadrifoglio".

Jedan od najprodavanijih modela Jaguara (132.000 prodanih primjeraka do sada) koji je slavnoj britanskoj kompaniji značajno pomogao da uđe u mirnije finansijske vode dobio je svoje najsnažnije izdanje koje se krije iza oznake SVR.

"Krivci" za SUV koji s ponuđenim performansama ulazi u društvo SUV-ova koje proizvode u Lamborghiniju, Alfa Romeu, Porscheu... su entuzijasti Jaguarovog odjela SVO koji su u kućni 5-litarski benzinski V8 motor kojem asistira mehanički punjač "ugurali" 550 konjskih snaga.

F-Pace SVR od 0 do 100 km/h stiže za 4,1 sekundu i razvija više od 280 km/h. Za efikasno zaustavljanje brinu unaprijeđene kočnice s diskovima promjera 395 i 396 milimetara, a u standardnoj opremi je novi (6,6 kilograma lakši) izduvni sistem. Pored krućih opruga adaptivnog ovjesa i novih stabilizatora tu je i aktivni zadnji diferencijal.

Promjene na karoseriji koje verziju SVR odvajaju od ostalih F-Pace modela odnose se na povećane otvore za zrak u prednjem odbojniku, otvore na prednjim blatobranima koji dodatno pomažu hlađenju kočnica, otvore za zrak na poklopcu motora i proširene blatobrane čije su praznine popunjene novim olakšanim i ojačanim 22-inčnim aluminijskim felgama.

Početna cijena za F-Pace SVR u Velikoj Britaniji iznosi blizu 75.000 funti.