Noviteti
92

Iz Dubaija stiže prvi arapski supersportski automobil

Klix.ba
Arapski supersportski automobil Lykan Hypersport, koji se ne bi trebao osjećati inferiornim pored imena kao što su Pagani, Ferrari ili Lamborghini, nudit će se po cijeni od 3,4 miliona dolara i proizvoditi u kompaniji W Motors čije je sjedište u Dubaiju.

Supersportski automobil na arapski način dobio je sjedišta koja su prošivena zlatnim koncem, a tu su i pravi dijamanti integrirani u kućištima svjetala. Oni koji su uživo vidjeli spomenute skupocjene detalje na Lykan Hypersportu faktički su ostali bez riječi i nisu pitali koliko će konjskih snaga imati motor, kakvo će biti ubrzanje automobila ili kolika je njegova maksimalna brzina.

Izvršni direktor kompanije W Motors, Libanac Ralph R. Debbas, uz osmijeh kaže: "Nisu nam trebali dijamanti u kućištima svjetala, ali postigli smo odličan marketinški efekat, jer baš svi pričaju o tome".

Kako god, kompanija W Motors razvila je i napravila prvi arapski supersportski automobil koji će svoje kupce prije svega tražiti u bogatim zemljama Bliskog Istoka.

Prvi u nizu planiranih projekata je 3,4 miliona dolara vrijedan Lykan Hypersport koji će svojim izgledom i performansama ući u klub najekskluzivnijih automobila današnjice. Hypersport pokreće 3,7-litarski 6-cilindarski biturbo boxer motor (miriše na Porsche) koji razvija 750 KS, što će biti dovoljno da automobil od 0 do 100 km/h stigne nakon 2,8 sekundi, što je bolje od vremena koje ostvaruje Lamborghini Aventador. Maksimalna brzina iznosi 395 km/h. Debbas je svjestan da kupci ovakvih automobila u garaži vjerovatno već imaju primjerke kao što su Pagani Huayra, Koenigsegg Agera ili Bugatti Veyron Super Sport, ali smatra da je time W Motors u prednosti, jer spomenuti kupci uvijek žele (i mogu platiti) i nešto drugačije.

Za W Motors automobil sam po sebi spada u dio paketa, jer će kupac uz njega dobiti danonoćnu globalnu servisnu podršku, bez obzira gdje se u tom trenutku nalazio. Dovoljan je pritisak na taster u kabini i „leteći doktori“ W Motorsa stići će (kopnom, morem ili zrakom) da se pobrinu za sve eventualne probleme s automobilom.

U W Motorsu su planirali napraviti samo sedam primjeraka Hypersportsa, čime će se sačuvati ekskluzivnost na kojoj insistiraju kupci koji su za automobil spremni izdvojiti 3,4 miliona dolara. U skorije vrijeme W Motors planira proizvodnju još jednog supersportskog automobila, ali i luksuznog SUV-a koji će biti dostojan konkurent Lamborghini Urusu i najavljenom SUV-u iz Bugattija.

Vezani članci