Osvježeni Elise
0

FOTO / I Lotus u Ženevu donosi novosti

Sarajevo-x.com
Iako je Lotus jedan od onih proizvođača koji je odan svojoj tradiciji, te stalno praćenje dizajnerskih trendova i nije visoko na njihovoj listi prioriteta, činjenica je da njihov popularni Elise već dugo egzistira u nepromjenjenom obliku. Zato će u Ženevi biti predstavljen novi izgled ovog modela.

Novosti na osvježenom Eliseu su očite već i na prvi pogled. Najveću reviziju je, očekivano, pretrpio prednji ali i zadnji dio, a uz dizajnerske novosti u Lotusu su najavili da će Elise ubduće biti oplemenjen i savremenijim motorima koji manje zagađuju okolinu.

U svakom slučaju najveća novost je novi izgled prednjeg dijela, pa iako je Elise bio najupečatljiviji upravo zahvaljujući dvostrukim prednjim svjetlima izuzetno agresivnog oblika, redizajnirani model dobio je nešto smirenije oblike koji u potpunosti prate filozofiju „čistog“ dizajna koji je uveden sa modelom Evora.

U novooblikovanim svjetima su ugrađena i LED svjetla za dnevnu vožnju, a vezu sa Evorom predstavlja i novi odbojnik koji se ističe jednostavnijim linijama i povećanim otvorom za zrak koji ističe pripadnost ovoj marki.

Na zadnjem dijelu su svjetla ostala nepromjenjena, ali su prepoznatljivi ventilacijski otvori oko svjetala u potpunosti uklonjeni, dok masivnijem izgledu doprinosi novi oblik odbojnika koji sada ima veću površinu i zadire niže do difuzora zraka. Iako će mnogi tvrditi da je Elise sada znatno manje agresivan, pa tako mnogima i manje privlačan, sve ove promjene imaju uticaj i na performanse. Tako je otpor zraka značajno smanjen pojednostavljivanjem linija i smanjivanjem broja otvora na karoseriji, što na raju dovodi i do 13 odsto manje potrošnje goriva.

Novost je i 6-stepeni ručni mjenjač sa kraćim prenosnim odnosima, dok će tradicionalne ljubitelje Lotusa kao spartanskih automobila začuditi opcija doplate tempomata. Novom dizajnu doprinjeće i dva kompleta novodizajniranih naplataka od lake legure.

Nakon premijere u Ženevi na sajmu automobila očekuje se da će osvježeni Lotus Elise u prodajne salone stići već u aprilu ove godine.