Noviteti
0

Hyundai predstavio potpuno novu Sonatu

Klix.ba
Kompanija Hyundai je u Južnoj Koreji predstavila potpuno novu Sonatu, nakon što su se na internetu pojavile teaser i špijunske fotografije početkom ovog mjeseca.

Nova Sonata je duža za 35 i šira za 30 mm u odnosu na prethodnu, a dobila je potpuni preobražaj, čime ostavlja utisak da se radi o vozilu iz premium segmenta. Posudila je i neke karakteristike dizajna od većeg modela Genesis, kako bi dobila sofisticiraniji izgled.

Iz Hyundaija kažu da novi model ima za 41 posto veću torzijsku čvrstoću i 35 posto veću snagu savijanja, a testiranja su obavljena na Nurburgringu u Njemačkoj, Mojave Proving Ground u Californiji i na još nekim lokacijama širom svijeta.

Automobil je dug 4.855, širok 1.865 i visok 1,475 mm, a njegovo međuosovinsko rastojanje iznosi 2.805 mm. Sonata ima prtljažnik zapremine 426 litra, a moguće je odabrati naplatke od 16 do 18 inča. Vozilo je opremljeno i MacPherson ovjesom, bi-xenon svjetlima, kao i LED dnevnim svjetlima.

Korejska verzija će se prodavati s 2.0-litarskim CVVL motorom, koji isporučuje 168 KS uz 201 NM obrtnog momenta, 2,4-litarskim GDi motorom, koji razvija 193 KS uz 247 Nm obrtnog momenta, kao i 2,0-litarski LPi motorom, koji nudi 151 KS uz 194 Nm obrtnog momenta. Ovi motori će snagu prenositi na prednje točkove preko šestostepenog manuelnog ili šestostepenog automatskog mjenjala.

Zvaničnici južnokorejske kompanije tvrde da je poboljšana ergonomija, a korišteni su i vrhunski materijali u izradi unutrašnjosti. Za sigurnost se brinu šest zračnih jastuka, ABS, EBD, ESP i TCS sistemi, kao i Advanced Smart Cruise sistem, sistem koji upozorava na napuštanje trake te sistem za otkrivanje slijepe tačke.

U unutrašnjosti se nalaze udobna sjedišta, prednja imaju grijanje i ventilaciju, stražnja samo grijanje. Tu su električni stražnji prozori, roletne i ekran od osam inča osjetljiv na dodir, koji podržava USB, iPad i Bluetooth, kao i smartphone integraciju.

Nakon predstavljanja 16. aprila u New Yorku, prodaja će početi u drugoj polovini godine.

Vezani članci