Noviteti
17

Hibridna Acura NSX imat će 580 KS

Klix.ba
Hondina američka filijala Acura objavila je dugo očekivane tehničke podatke za drugu generaciju hibridnog sportskog modela NSX.

Acura je novi NSX publici premijerno predstavila na Sajmu automobila u Detroitu koji je održan još u januaru, ali su tek sada objavili dugo očekivane tehničke specifikacije s kojima će se NSX druge generacije svrstati u kategoriju "ozbiljnih" sportskih automobila.

NSX pokreće centralno smješten 3,5-litarski V6 biturbo motor koji raspolaže sa 507 KS pri 7.500 obr/min i 550 Nm najvećeg obrtnog momenta. Prvi od tri elektromotora smješten je iza i nudi dodatnih 47 KS i 135 Nm obrtnog momenta. Druga dva elektromotora (Twin Motor Unit - TMU) smještena su između prednjih točkova i u kombinaciji raspolažu sa 37 KS i 69 Nm obrtnog momenta. Prijenos snage na podlogu obavlja se preko 9-stepenog automatskog mjenjača sa dva kvačila.

Ukupna raspoloživa snaga iznosi 580 KS uz 644 Nm najvećeg obrtnog momenta. Sve zajedno dovoljno je da Acura NSX od 0 do 100 km/h stiže nakon 3 sekunde, na putu prema maksimalnoj brzini koja iznosi 307 km/h. Masa automobila koji je opremljen sofisticiranim pogonom preko obje osovine iznosi 1.725 kilograma, a prvi primjerci u prodajnim salonima očekuju se početkom proljeća.

Preciznih informacija o cijeni još uvijek nema, ali se očekuje da će NSX bez opcione opreme koštati oko 153.000 eura.