Noviteti
0

Formula XF10 – dodir Grand Prix-a

Klix.ba
Najnoviji predmet obožavanja svih ovisnika o oktanima
Najnoviji predmet obožavanja svih ovisnika o oktanima
Na ovogodišnjem Barcelona Motor Showu osvanula je nova fantazija svih zaljubljenika u automobile.

Fuore Design ekipa, a prije svih Erwin Himmel, su razvili egzotični sportski automobil koji je zasnovan na istinskim vrijednostima Grand Prix takmičenja i rasnih engleskih automobila. Novi XF10 je dvosjed koji ne ostavlja mjesta predrasudama i sumnjama da je derivat upravo svijeta Formule 1. Svima, pa i onima koji najpovršnije, poznaju auto svijet je jasno da Jaguar predstavlja eleganciju savršeno ukomponovanu sa snagom i “inteligencijom”. Ove vrijednosti su formirale inspiraciju Fuore Design ekipe nazvanu i zasnovanu na Jaguaru XF10.

Slovo X u imenu predstavlja odavanje priznanja legendarnim dvosjedima koji su utirali svoj put iz Coventrya do najljepših bulevara u čitavom svijetu davnih 1950-ih godina. Slovo F pokazuje na osnove ideje tj. Formulu 1, i na kraju 10-ka stoji stoji kao referenca za 10 cilindara koje posjeduje automobil, što je poznata konfiguracija motora koji se koriste u F1. XF 10 je klasični dvosjed opremljen 10 cilindričnim DOHC motorom sa četiri ventila po cilindru. Zapremina iznosi znamenitih 7,0 litara te iz nje razvija 640 KS koje omogućavaju katapultirajuće ubrzanje do stotke za samo 3,8 sec. Maksimalna brzina prema najavama leži negdje oko 210 mph, te nema naznaka elektronske blokade.

Dimenzije su također impozantne te nam govore o jedinstvenoj pojavi ovog automobila. Dužina iznosi gotovo limuzinskih 4,55 m, te je širok 1,98 metara uz samo 121 centimetar visine. Ovaj prestižni paket vrhunske automobilske tehnologije teži oko 1350 kilograma. Model je premijerno predstavljen na Barcelona Motor Showu od strane Fuore Design tima, a napravljen je u Turinu. U sposobnim rukama Stefana Ardagna, jednog od najuspješnijih italijanskih konstruktora prototipova, kompanija je pripremila XF 10 za cestu i dotjerala ga do savršenstva za prezentaciju u Barceloni.