Noviteti
0

Facelift Serije 7

Klix.ba
BMW je odlučio da konačno dotjera svoju Seriju 7 i ispravi dizajnerske propuste, koji su većini javnosti bili trn u oku. Pored dizajnerskih promjena bitno je pomenuti da je znatne izmjene pretrpjela i pogonska paleta.

Izmjene na karoseriji su primjetne već pri prvom pogledu, iako je osnova zadržana. Prvi pogled na novu “njušku” otkriva da su nezgrapni “bubrezi” i svjetla sada stvar prošlosti, a zamjenili su ih znatno skladniji i atraktivniji oblici. Može se reći da je kao uzor za redizajn Serije 7 donekle poslužila nova Serija 3. Novi je i prednji odbojnik sa jednim dugačkim otvorom za zrak i svjetlima za maglu u krajevima, krajnje jednostavno i efektno.

I zadnji dio će jasno dati do znanja da se radi o zadnjem modelu, prvenstveno zahvaljujući novim stop svjetlima, koje sada karakterišu znatno oštrije linije, nešto veće dimenzije i sveukupno mnogo zreliji dizajn. Prepoznatljivi rep kojeg čini poklopac prtljažnika je zadržan i na ovom modelu, a i nazad je montiran novi odbojnik skladnijih linija. Iako znatno manje i unutrašnjost je izmjenjena i dotjerana.

Prvenstveno tu je novo kolo upravljača, par instrumenata i novi materijali, dok su ostale izmjene skoro neprimjetne. Što se tiče agregata novosti i povećanja snage su vezane za sve jedinice osim prestižnog V12, koji ostaje isti kao i u prethodnoj sedmici. Prvi koji je osnažen i poboljšan je 730i, koji sada isporučuje 258 KS, umjesto prethodnih 231 KS, i obrtni momen od 300 Nm. Modeli 735i i 745i će biti zamjenjeni modelima 740i i 750i. Model 740i će raspolagati sa 306 KS i maksimalnih 390 Nm okretnog momenta. Model 750i će od sada imati 367 KS i obrtni moment od 490 Nm, što je znatno povećanje u odnosu na prethodni 745i koji je isporučivao 333 KS i 450 Nm.

Čast dizelaša će braniti 730d sa 231 KS i okretnim momentom od 520 Nm. Osmerocilindrični 740d će biti zamjenjen modelom 745d koji se može pohvaliti sa čak 300 KS i kamionskim obrtnim momentom od 700 Nm. Iz BMW-a ujedno obećavaju, usprkos znatnim povećanjima snage, i nešto manju potrošnju svih agregata. Od pristizanja na tržište posljednje generacije Serije 7 širom svijeta je prodano oko 160.000 primjeraka, od kojih je najpopularniji bio model 745i.

E.Z.

Vezani članci