Premijera u Sarajevu
0

DS Automobiles predstavlja obnovljeni DS 7: Profinjenost je jedini pravi put

E. Z.
Foto: E. Z./Klix.ba
(Foto: E. Z./Klix.ba)
DS 7 Crossback je predstavljen 2017. godine kao prvi 100 % projekt marke DS Automobiles, koji je svojim avangardnim stavom donio na tržište vjetar svježine, a nakon što je pokazao put i za ostale modele ove francuske marke stiglo je vrijeme za njegovo osvježenje. Danas je u DS Store u Sarajevu predstavljen obnovljeni DS 7.

Potpuno obnovljeni prednji dio DS 7 otkriva izraženije linije gdje se svakako najviše ističe novi "svjetlosni potpis". Osvjetljenje je redizajnirano tako da nudi kombinaciju novih zaobljenih farova DS PIXEL LED VISION 3.0 i dnevnih svjetala DS LIGHT VEIL po uzoru na visoku modu.

Ukrasna maska i elementi DS WINGS sada su prošireni, a element spojlera je redizajniran i dostupan u novoj boji koja je zavisi od verzije. Također, nazad su sada tu elegantnija LED svjetla koja su redizajnirana i podsjećaju na ljuske koje imaju metalnu završnu obradu u tamnoj nijansi. Prtljažna vrata dobila su oštrije linije, a prethodni naziv "Crossback“ zamijenio je natpis "DS AUTOMOBILES“ koji će obilježiti vizualno raširen zadnji dio redizajniranog DS 7.

Točkovi značajno doprinose izgledu obnovljenog DS 7 iz profila. Nove 19-inčne felge Edimbourg i Silverstone s posebnim umecima, optimalno povećavaju aerodinamičnost, a zahvaljujući stilskoj obradi njihov prečnik izgleda još veći. Nove 21-inčne felge Brooklyn s "isklesanim" dizajnom bit će ekskluzivno dostupne za novi DS 7 E-TENSE 4X4 sa 360 KS. Obrubi stakala i krovni nosači imaju sjajno crnu završnu obradu koja čini siluetu još dinamičnijom.

Francuska ekspertiza za ljubitelje ugodnih materijala

Poput poznate modne kuće iz Pariza, tako i DS Automobiles posebnu pažnju posvećuje izboru i obradi materijala. Tokom razvoja završne obrade putničkog prostora Novog DS 7 stvoreni su različiti unutrašnji ambijenti s kojima je svako putovanje drugačije.

Najprofinjenija verzija redizajniranog DS 7 je OPERA za koju su dostupne dvije boje napa kože: crna Basalte ili siva Perle. Na velikim površinama najplemenitiji dio kože pobrinut će se za dodatni dašak prirodnog i elegantnog izgleda unutrašnjosti.

Na armaturnoj ploči i pločama vrata od sada su dostupni dekorativni elementi napa kože s novim drapiranim efektom. Na toj površini ne vide se nikakvi šavovi ili spojevi, tako da na pogled i dodir izgleda kao potpuno prava koža. Kožu dodatno krase ugravirani detalji koji svojim linijama podsjećaju na svjetlosni potpis DS LIGHT VEIL.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

U okviru pažljivo izrađenih detalja unutrašnjosti treba istaknuti i biserne šavove koji su dostupni zajedno s novim bojama Blanc i Zéphyr, volan u zrnastoj koži s poklopcem zaštitnog jastuka u napa koži, dekoraciju Clous de Paris – legendarnu za DS Automobiles – i naravno dizajn remena ručnog sata koji je prvi put dostupan u sivoj Perle.

Profinjenošću zrači i unutrašnjost RIVOLI koja je prvi put dostupna u crnoj boji Basalte i nudi podloženu dekorativnu oblogu s ukrasnim šavovima u kombinaciji s kožnim presvlakama Claudia koje imaju naglašeniju zrnastu obradu.

Unutrašnjost PERFORMANCE LINE je dostupna u prodornoj crnoj boji, tekstilnom materijalu od mikro vlakana Alcantara i sa ukrasnim šavovima Or et Carmin koji naglašavaju njen dinamički izgled.

Uz efikasne benzinsko/električne motore i dalje dostupan i dizelaš

DS Automobiles odlučio je ponuditi tržištu Novi DS 7 s različitim tipovima motorima, među kojima su i tri priključna hibridna pogonska sklopa sa 225, 300 i 360 konjskih snaga.

Novi DS 7 E-TENSE 225 opremljen je benzinskim motorom PureTech 180 i električnim motorom sa 110 konjskih snaga koji je ugrađen u osmostepeni automatski mjenjač s pogonom na dva točka.

Novi DS 7 E-TENSE 4x4 300 i Novi DS 7 E-TENSE 4x4 360 imaju pogon na sva četiri točka i motor PureTech 200 i električni motor sa 110 i 112 konjskih snaga na svakoj osovini. Izvedba 360 dobila je potpuno posebna podešavanja koja je dizajnirao tim DS PERFORMANCE.

Uz novu bateriju od 14,2 kWh može prijeći sa nultim emisijama do 65 km u kombiniranom ciklusu, a čak 81 kilometara u gradskom ciklusu vožnje. Punjenje traje približno dva sata na stanici za punjenje 7,4 kW.

U izboru je dostupan i ekonomični dizelski motor BlueHDi 130 koji u suštini čini start ponude ovog modela na našem tržištu.

Tehnologija je od ključnog značaja za osvježeni DS 7

Jedna od glavnih novosti u DS 7 je informacijsko zabavni sistem sa ugrađenim sistemom DS IRIS SYSTEM. Dostupan je sa potpuno obnovljenim interfejsom koji je u potpunosti podesiv, brzog odziva i dostupan zajedno s funkcijom za prepoznavanje glasa.

Na redizajniranom 12-inčnom ekranu visoke rezolucije i osjetljivom na dodir prikazan je meni sa "widgetima" preko kojih se može jednim samim pokretom pristupiti svim funkcijama: za upravljanje povezivom navigacijom, klima uređaju, audio digitalnim izvorima i svim podacima za vožnju. Na ekranu koji je zaista udoban za korištenje može se prikazati i snimak prednjeg i zadnjeg dijela vozila koji pružaju nove digitalne kamere visoke rezolucije ili se putem Wi-Fi veze može pristupiti funkciji Mirror Screen.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Na velikoj 12-inčnoj digitalnoj instrument tabli sa modularnim i po mjeri podesivim stranama prikazana je potpuno nova grafika sa svim bitnim informacijama, kao što su na primjer protoci energije kod priključnih hibridnih izvedbi.

U Bosni i Hercegovini obnovljeni DS 7 dostupan je po cijeni od 74.277 KM do registracije koliko je potrebno izdvojiti za model s dizeskim motorom od 130 KS, EAT8 automatskim mjenjačem i Bastille paketom opreme. Prestižniji izbor čini DS 7 sa Performance Line paketom opreme koji uz isti ovaj motor košta 80.185 KM, dok uz snažniji hibridni motor E-TENSE 2x4 sa 225 KS košta 107.631 KM. Najmoćniji izbor u ponudi je DS 7 E-TENSE 4x4 sa 360 KS koji u najluksuznijem paketu opreme Opera košta 139.536 KM do registracije.