Spreman za bespuća
24

Dacia predstavila Buggy s kojim će učestvovati na narednom izdanju Dakar relija

E. L.
Rally-Raid Buggy koji se krije iza naziva Sandrider pokreće trolitarski V6 biturbo motor koji razvija 360 konjskih snaga.

Rumunska automobilska kompanija pod okriljem Renaulta predstavila je automobil s kojim će u klasi Ultimate T1+ učestvovati na narednom izdanju jedinstvenog Dakar relija, ali i Svjetskom rally-raid šampionatu u narednoj godini.

Buggy koji se krije iza naziva Sandrider inspirisan je konceptnim modelom Manifesto koji je Dacia otkrila 2022. godine, a u razvoju trkaćeg automobila čija je karbonska karoserija postavljena na cjevastoj šasiji učestvovali su i eksperti iz poznate britanske kompanije Prodrive.

Najsnažniji automobil u historiji Dacije pokreće trolitarski V6 biturbo motor koji razvija 360 konjskih snaga pri 5.000 obr/min i 539 Nm najvećeg obrtnog momenta za čiju je distribuciju na obje osovine zadužen 6-stepeni sekvencijalni mjenjač. 17-inčne felge na kojima su adekvatne gume i specifičan ovjes transparentno pokazuju u kakvom će se okruženju Sandrider boriti za slavu.

Sandrider čekaju mnogobrojna testiranja prije prvog nastupa koji je zakazan na ovogodišnjem Maroko reliju koji će se voziti od 5. do 11. oktobra, a tvornički tim Dacia Sandriders naredne sezone činit će tri automobila koje će kroz nemilosrdna bespuća širom svijeta voziti vrhunski rally vozači Sébastien Loeb, Cristina Gutierrez Herrero i Nasser Al-Attiyah.