Bez dizel motora
3

Dacia ispunila obećanje: Novi Duster kreće od 18.800 eura

A. M.
Rumunski proizvođač ispunio je obećanje kada je rekao da će osnovni model koštati ispod 20.000 eura. Naime, nova generacija Dustera u Rumuniji kreće od 18.800 eura sa PDV-om. Kod nas se ovaj zanimljivi SUV očekuje polovinom godine.

Nova generacija Dacia Duster debitovala je krajem novembra, a već sada Dacia objavljue cijene. Obećanje da će osnovni model startati ispod 20.000 eura je ispunjeno. Naime, na matičnom rumunskom tržištu Dacia Duster Essential, pogonjen ECO-G motorom, prilagođenim da radi na benzini plin, košta 18.800 eura. S istim pogonskim motorom i drugim paketom opreme Expression, Duster košta okruglo 20.000 eura. Najpovoljniji 4x4 model (Duster TCe 130 Expression) košta 23.800 eura, a najpovoljniji hibrid (Duster Hybrid 140) – 25.800 eura s PDV-om.

Prema prijašnjim najavama Duster je dostupan u tri nivoa opreme: Essential, Expression i još dva koji su, ustvari različiti, ali komplementarni i dostupni po istoj cijeni. Riječ je o paketima Extreme i Journey. Dacia je formirala pakete za svaki profil kupca, nudeći opcije ljubiteljima na otvorenom sa perivim presvlakama i modularnim krovnim nosačima, ali i one kupce koji više cijene luksuzniju opremu poput automatske ručne kočnice ili Nav multimedijalnog sistema Live itd. Paleta boja eksterijera je takođe proširena i sada uključuje sedam novih i osvježenih boja.

Kao što je poznato od ranije, nova generacija Dacia Dustera napustila je dizel motore. Umjesto toga, kupci mogu odabrati TCe motor sa 130 KS uz 48V blagi hibridni sistem, dostupan sa 4x2 ili 4x4 pogonom i 6-brzinskim ručnim mjenjačem. Jača opcija je hibridna jedinica od 140 KS, koja je debitovala na Joggeru. Dolazi sa automatskim mjenjačem bez kvačila. Posljednji, ali ne i najmanje važan je ECO-G motor, koji radi na benzin i plin, a koji razvija 100 KS. Ovaj dvogorivni motor je naslijeđen iz prethodne generacije.

Standardne narudže kreću s prvom sedmicom marta, a prve isporuke ka kupcima trebaju biti realizovane krajem drugog kvartala. Dacia je ostavila mogućnost online narudžbe za prvih 200 kopija verzije Duster Extreme u Sandstone Beige boji. Novi Duster se u BiH očekuje polovinom godine, vjerovatno po sličnim cijenama.