"Unikatna alternativa"
17

Citroen predstavio C4 X, bit će dostupan i s električnim pogonom

D. B.
Crossoveri su već duže vrijeme izuzetno popuarni na tržištu te uživaju veći potražnju u odnosu na "tradicionalne" karoserijske izvedbe. tako da proizvođači mijenjaju svoje strategije. Jedan od prijmjera je Citroenov model C4 X koji nije lako definisati, ali iz francuske kompanije kažu da on predstavlja "unikatnu alternativu" hatchback i SUV modelima.

U suštini, C4 X je Citroenova verzija Peugeota 408 koji je predstavljen ranije ovog mjeseca, dug je 4.600 mm i pozicioniran između modela C4 i C5 X kada je riječ o ukupnoj dužini. Ima isto međuosovinsko rastojanje od 2.670 mm kao i C4, visok je 1.525 i širok 1.800 mm. Ove dimenzije govore da je nešto manji od ekvivalenta s Peugeotovim logotipom. Smanjeni trag točkova je rezultirao smanjenjam zapremine prtljažnika sa 536 na 510 litara, a dizajn je omogućio relativno nizak otpor zraka koji iznosi 0,29.

Na većim evropskim tržištima poput Njemačke, Francuske, Italije i Španije francuska kompanija će podignuti fastback prodavati ekskluzivno sa električnim pogonom. Citroen e-C4 X dolazi s 50 kWh baterijom koja omogućava domet od 360 km, a do 80 posto kapaciteta s emože napuniti za pola sata u slučaju korištenja 100 kW DC punjača.

Automobil pokreće jedan električni motor koji isporučuje 136 KS i 260 Nm obrtnog momenta. S uključenim Sport modom, Citroenu e-C4 X je potrebno 9,7 sekundi da ubrza od 0 do 100 km/h prije nego dostigne maksimalnih 150 km/h.

Na određenim međunarodnim tržištima model će biti dostupan s benzinskim i dizelskim motorima, a sve verzije će se proizvoditi u Stellantisovom postrojenju u Madridu u Španiji.