Odlično rješenje
2

BMW-ov hibridni X3 imat će potencijal sportskih automobila C segmenta

Klix.ba
Paralelno s električnim modelom X3 u BMW-u pripremaju i hibridne verzije s kojima će vozač u najboljem slučaju na raspolaganju imati znatno više od 300 konjskih snaga.

BMW je već otkrio konceptni model iX3 s kojim će u dogledno vrijeme tražiti dio kolača u kategoriji elektropokretanih automobila kao što su Jaguar I-Pace i Mercedes-Benz EQC, a prema prvim informacijama električni iX3 će do potpunog pražnjenja baterija moći preći blizu 400 kilometara.

Prije predstavljanja produkcijske verzije električnog X3 u BMW-u uveliko rade na hibridnoj "plug in" verziji spomenutog SUV-a, a iz izvora koji su bliski bavarskoj automobilskoj kompaniji stigle su informacije da će hibridna verzija u snažnijoj kombinaciji nuditi znatno više od 300 konjskih snaga.

Osnovni model trebao bi nositi oznaku X3 xDrive30e i pokretat će ga kombinacija elektromotora i dvolitarskog četverocilindarskog turbobenzinca koji će svoje mjesto naći i u novoj generaciji Serije 3. Motori će kombinovano nuditi blizu 280 konjskih snaga, a pokretan samo na struju hibridni "plug in" X3 bi prije aktiviranja benzinskog motora mogao preći malo manje od 50 kilometara, što bi u svakodnevnim gradskim potrebama vlasniku trebalo ostvariti značajnu uštedu na troškovima za gorivo.

Vrh hibridne ponude rezervisan je za model X3 xDrive40e za koji upućeni tvrde da će imati nivo performansi kojima raspolažu najbolji aktuelni sportski automobili C segmenta, a motori bi u kombinaciji trebali ponuditi više od 330 konjskih snaga.

Hibridni "plug in" X3 u prodaji bi trebao biti naredne godine, a njegova elektropokretana verzija u salonima bi se trebala pojaviti najkasnije do 2021. godine.

Vezani članci