Razvija 311 KS
35

BAC Mono je nova "igračka" za stazu

D. B.
Britanska kompanija BAC je tokom Monterey Car Weeka predstavila svoje novo vozilo, a to je Mono.

Iako novi Mono izgleda gotovo identično kao i prethodni, ipak je došlo do velikih promjena i poboljšanja, dok je voljena i cijenjena filozofija laganog jednosjeda zadržana.

Novi BAC Mono pokreće 2,5-litarski atmosferski četverocilindrični motor koji se "vrti" do 8.000 obr/min te isporučuje 311 KS i 313 Nm obrtnog momenta. To znači da novi Mono ima manje snage od odlazećeg modela koji posjeduje 2,3-litarski četverociliindrični motor s turbopunjačem, a koji razvija 332 KS. Također, snažniji od novog modela je i Mono R sa 2,5-litarskim Mountune atmosferskim motorom i 342 KS.

Motor novog Mona sadrži kovane klipove i klipnjače, bregaste osovine fokusirane na performanse, kao i poboljšane opruge ventila te indukcioni sistem s pojedinačnim kućištima leptira za gas, a tu je i nova karbonska zračna kutija te aerodinamički optimizirani karbonski usis. Četverocilindrični motor je uparen sa 6-stepenim sekvencijalnim mjenjačem s podesivim prijenosom, koji prenosi snagu na stražnje točkove.

Svi karoserijski paneli napravljeni su od karbonskih vlakana kombinovanih s grafenom, a rezultat je ukupna težina od svega 570 kg. To osigurava vozilu omjer snage i težine od 546 KS po toni, Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je manje od tri sekunde.

BAC je opremio automobil s dvosmjernim podesivim trkaćim amortizerima, kao i podesivim sistemom dvostrukih poprečnih ramena. Kupci mogu dobiti i specifične Pirelli P Zero Trofeo R gume koje su razvijene specijalno za Mono.

Proizvodnja novog modela je već počela, a prvi primjerak će biti isporučen za nekoliko dana.