Najzeleniji i najekonomičniji
0

Audi lansirao novu verziju modela A3

FENA
Njemački "Audi", koji posluje u okviru "Volkswagena", lansirao je novu verziju modela A3 sa zadnjim vratima, za koju tvrdi da će biti "najzeleniji" i najekonomičniji automobil u segmentu manjih luksuznih vozila.

Najnoviji model prelazi 74,3 kilometra po galonu goriva i emituje 99 grama štetnog ugljen dioksida po pređenom kilometru, prenio je specijalizovani internet portal "Autonews." Niska emisija štetnih gasova je rezultat sistema "kreni-stani" (start-stop), manjih 15-inčnih točkova i unaprijeđene aerodinamike.

Novi A3 je opremljen dizel motorom od 1,6 litara, što omogućava da postigne iste performanse kao i standardni model A3. Da bi se obezbijedila manja težina, novi A3 se može dobiti sa samo troja vrata i sa mehaničkim mjenjačem sa pet brzina.

Cijena novog vozila kreće se oko 18.000 eura, što je za oko 500 eura više od standardnog 1,6 TDI modela, koji s jednim galonom prelazi 68,9 kilometara i emituje 109 grama štetnog CO2 po pređenom kilometru.

"Audi" je objavio u utorak da će do 2015. godine tržištu ponuditi osam novih modela, što će biti veliko iskušenje za rivalsku kompaniju BMW, najvećeg proizvodjača luksuznih vozila na svijetu.

Njemačka kompanija će izdvojiti 7,3 milijarde eura (10,5 milijardi dolara) za nove modele i modernizaciju fabrika do 2012. godine. Na razvoj novih modela otići će 5,9 milijardi eura, ili 81 odsto četvorogodišnjeg budžeta, koji uključuje i 2009. godinu, prenijela je agencija Bloomberg.

Matični "Volkswagen", u okviru koga posluje "Audi", planira da uloži 25,8 miliajrdi eura u periodu između 2010. do 2012. godine, u pokušaju da postane dominantni proizvodjač u svijetu.

"Volkswagen", najveći proizvodjač automobila u Evropi, ima cilj da do 2018. godine pretekne japansku "Toyotu", koja je vodeći proizvodjač u svijetu, kako po broju proizvedenih jedinica, tako i po profitu.

"Audi", koji se nalazi na trećem mjestu, iza BMW-a i "Daimlerove" filijale "Mercedes-Benz", namjerava da do 2015. poveća liniju putničkih i sportsko-terenskih vozila na 42 modela, sa sadašnjih 34.

BMW i "Mercedes" moraju sasvim ozbiljno da prihvate planove "Audija", pošto "Volkswagen" troši mnogo novca da "Audi" postane najprodavaniji model u sektoru luksuznih vozila, dok bi "Mercedes" već naredne godine mogao da izgubi svoju poziciju drugog najvećeg proizvodjača kola premijum klase, ističu analitičari.

Među "Audijevim" novim vozilima naći će se kompaktni model A1, koji treba da se pojavi na tržištu sredinom 2010. godine. Dok BMW razvija liniju malih urbanih vozila, a "Mercedes-Benz" se priprema da uloži 1,4 milijarde eura u širenje vlastite linije malih automobila, "Audijev" model A3 biće njegov najjeftiniji auto.

"Volkswagenova" filijala će također uvesti na tržište model A7, nešto veći luksuzni kupe automobil koji će se nadmetati sa BMW serijom-6 i "Merceds-Benzom" CSL. Do kraja 2010. "Audi" će početi da prodaje hibridnu verziju sportskog terenca Q5, njegovo prvo vozilo koje kombinuje električni motor s konvencionalnom mašinom.

Finansijski direktor "Audi" Axel Strotbeck je najavio da proizvodnja električnog sportskog automobila treba da počne do kraja 2012. godine, ističući da će kompanija sama finansirati taj poduhvat iz redovnog priliva svježeg novca.

"Audi", koji je zbog većih isporuka u Kinu podigao cilj prodaje za 2009. godinu za 2,8 procenata, na oko 925.000 vozila, računa da će do 2016. godišnje prodavati 1,5 miliona kola.

BMW procjenjuje da će ove godine prodati 1,02 miliona vozila, a "Mercedes-Benz" 950.000 putničkih automobila i sportsko-terenskih vozila, prema procjeni agencije "J.D. Pauer."

Cilj "Mercedes-Benza" je da poveća prodaju na 1,5 miliona vozila do 2015. godine, a BMW, koji također prodaje robne marke "Mini" i "Rolls-Royce", planira rast isporuka na 1,6 miliona, ili nešto više do 2012.