Noviteti
0

Aston Martin "na struju" bit će na tržištu za dvije godine

Klix.ba
Britanska automobilska kompanija Aston Martin objavila je da će elektro-pokretan model Rapide biti ponuđen kupcima za dvije godine sa prodajnom cijenom koja će se kretati između 200.000 i 250.000 dolara.

Nije prvi put da iz Aston Martina stižu najave o skoroj proizvodnji automobila koji će pokretati isključivo elektro-motor(i), a prema posljednjim informacijama koje je tijekom izložbe na Pebble Beachu za Automotive News saopštio Andy Palmer (izvršni direktor Aston Martina), u kompaniji se već uveliko radi na razvoju električnog sedana Rapide koji bi se na tržištu trebao pojaviti za najviše dvije godine. Automobil će imati pogon preko obje osovine, a ukupna snaga elektro-motora trebala bi iznositi oko 800 KS.

Akumulatori koje će za Aston Martin isporučivati kompanije LG ili Samsung automobilu bi trebali omogućiti autonomiju do 322 kilometra. Palmer je također nagovijestio da će električni Rapide koštati između 200.000 i 250.000 dolara i da će po svemu biti istinski Aston Martin na kojem se neće koristiti dijelovi od partnerske kompanije Mercedes-AMG. Planirana godišnja produkcija iznosit će stotinjak primjeraka.

Aston Martin će u dogledno vrijeme ponuditi i električni crossover model DBX, ali će se DBX ipak prije pojaviti sa konvencionalnim benzinskim motorom i hibridnom kombinacijom. Palmer je spomenuo i mogućnost DBX-a sa dvovratnom karoserijom, ali nije ponudio detaljnije objašnjenje.