Povratak legende
17

Novi DeLorean DMC-12 stiže sljedeće godine, koštat će 100.000 dolara

D. B.
Američka kompanija koja koja stoji iza poznatog imena DeLorean će najvjerovatnije početi proizvoditi modernizovani model DMC-12 već sljedeće godine.

Kompanija DeLorean Motor Company je 2016. godine objavila da će proizvesti ograničen broj primjeraka "novog" modela DMC-12 korištenjem kombinacije modernih komponenti i zaliha preostalih od prvog modela, ali je taj projekt stao. Ipak, nakon pravnog procesa bi trebalo doći do proizvodnje 2021. godine.

Novi američki zakon će omogućiti malim američkim proizvođačima automobila da proizvedu i prodaju do 325 replika automobila godišnje, koji neće morati ispunjavati najnovije američke sigurnosne propise.

Novi DeLorean će imati istu karoseriju kao i model iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Stari model je koristio Renaultov 2,8-litarski V6 benzinski motor koji je razvijao 130 KS i 207 Nm obrtnog momenta, a špekuliše se da će se sada ispod poklopca nalaziti 3,5-litarski V6 motor koji će isporučivati 350 KS. Proizvođač ovog motora zasad nije poznat, piše Auto Express.

DMC se nada da će sedmično proizvoditi jedan ili dva automobila, a svaki će koštati oko 100.000 dolara. Novi model će imati unaprijeđenu šasiju, novu tehnologiju, unutrašnjost, ovjes, kočnice, svjetla, tempomat, servo upravljač i klima-uređaj.

Podsjetimo, ovaj model je stekao slavu pojavljivanjem u franšizi "Back to the Future".

Vezani članci