Predstavljanje ove godine
8

Još jedna kompanija radi na modernom DeLoreanu

D. B.
Kompanija DNG Motors, odnosno DeLorean Next Generation Motors, radi na još jednom DeLoreanu koji nema veze DeLoreanom Alpha5 predstavljenim ranije ove godine.

DNG je kompanija koju je osnovala Kat DeLorean, kćerka legendarnog Johna Z. DeLoreana, čovjeka, mita i legende koji je stajao iza "originalne" kompanije DeLorean Motor Company i njenog jedinog proizvoda, modela DMC 12.

Međutim, novi model će biti nazvan Model JZD u Johnovu čast, a proizvodnja bi trebala početi u januaru 2023. godine u Detroitu. Prije toga, odnosno do kraja ove godine, očekuje se da će DNG zvanično predstaviti automobil.

Detalja je zasad malo, ali se zna da u projektu učestvuju "vrhunski umovi iz svijeta automobila", kao i dio originalnog tima koji je pomogao u razvoju legendarnog DeLoreana prije više od 40 godina.

DNG Motors će biti "nova vrsta kompanije u industriji kakva dosad nije viđena, a fokusirat će se na ljude i društvo". Pored proizvodnje automobila i otvaranja novih radnih mjesta, kompanija planira pokrenuti nove programe koji će pomoći učenicima javnih škola, a kreirat će i partnerstva s drugim proizvođačima kako bi se pravazišli izazovi s kojim se suočava industrija.

DNG Motor ističe da nema nikakve veze s drugim projektima koji koriste DeLorean ime ta da su jedina kompanija direktno povezana s John Z. DeLoreanom. To je priličan "udarac" za drugi DeLorean koncept Alpha5 koji je predstavila kompanije DeLorean Motors Reimagined LCC iz Teksasa, a koja posluje kao DeLorean Motor Company.

Uprkos imenu, DeLorean Motor Company nema direktnu vezu s origiinalnom komapnijom, nego je nastala iz DeLorean Parts and Service biznisa koji je osnovan 1985. godine nakon što je originalna kompanija bankrotirala. Taj biznis nazvan DeLorean One je preimenovan u DeLorean Motor Company 1995. godine te je preuzeo većinu rezervnih dijelova, nacrte i alat od originalne kompanije. Stoga je i danas glavni izvor dijelova za servisiranje klasičnih DMC automobila.

Alpha5 je električni koncept koji je dizajnirao ItalDesign, a koji također potpisuje dizajn originalnog modela DMC 12. Prvi put je predstavljen u augustu 2022. godine, a produkcijski primjerci se očekuju 2024. godine. Bit će proizvedeno svega 88 primjeraka.

Ostaje da se vidi da li će se neki od proizvođača odlučiti za masovniju proizvodnju svojih automobila.

Vezani članci