Privukao veliku pažnju
14

DeLorean Alpha5 debitovao u Pebble Beachu

D. B.
DeLorean Alpha5 je predstavljen u maju, a sada je upriličen i njegov javni debi u Pebble Beachu.

DeLorean je privukao pažnju "oživljavanjem" modela poznatog po filmovima "Backt to the Future", a riječ je o električnom automobilu, coupeu elegantnog oblika s masivnim gullwing vratima.

DeLorean je pokazao još tri koncepta koja su izazvala kontroverzu u svijetu automobila. Kompanija je kreirala rendere "generacijskih konceptnih vozila" Alpha2, Alpha3 i Alpha4 te ih je predstavila kao zamišljeni timeline u kojem DeLorean zapravo nije bankrotirao. Direktor DeLoreana Joost de Vries je rekao da su koncepti kreirani korištenjem DeLoreanovih originalnih automobilskih dizajna koji su pronađeni u arhivu te da su "spojeni s predstavama automobilskog dizajna u proteklih 40 godina".

Alpha2 je sportski automobil koji se može smatrati nasljednikom stvarnog modela DMC-12, dok je Alpha3 luksuzni sedan. Alpha4 predstavlja SUV s gorivom ćelijom vodika.

DeLorean je predstavio koncepte prošlog mjeseca, ali zasad nema informacija o eventualnim planovima za njihov razvoj dalje od rendera.

Što se tiče DeLoreana koji zaista postoji, Alpha5 je kreiran u saradnji s kompanijom Italdesign i ima potpuno funkcionalna velika gullwing vrata. Njegov električni pogon mu omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za nešto više od 3 sekunde te maksimalnu brzinu od 250 km/h. Ovaj četverosjed ima pogon na sva četiri točka, bateriju kapaciteta 100 kWh i domet od 483 kilometra.

DeLorean će proizvesti svega 88 primjeraka, a cijena još uvijek nije poznata. Početak prodaje se očekuje 2024. godine.

Vezani članci