auto
0

Njemačka vlada sprema kredit za preživljavanje "Opela"

FENA
Foto: DDP/AFP/File
Foto: DDP/AFP/File
Njemačka vlada spremna je da osigura "Opelu" kredit, spašavajući ga od finansijske katastrofe koja je zadesila matičnu "Opelovu" kompaniju, američki "General Motors" (GM), piše danas njemačka štampa.

Odluka o tome je ubrzana zabrinutošću zbog sve teže situacije u "Opelu", koji zapošljava oko 25.000 radnika u Njemačkoj.

Vlada u Berlinu je do sada samo nagovještavala mogućnost osiguranja kreditnih garancija na ime podrške "Opelu" koji se našao u teškoj finansijskoj situaciji, budući da je matični GM već dobio dio pomoći od američke vlade.

Član "Opelovog" Nadzornog odbora Armin Sild procjenjuje da je njemačkom proizvođaču automobila potrebno najmanje 3,3 milijarde eura u kešu da bi izbjegao kolaps.

"Opel" će bankrotirati u maju ili junu ako zakasni državna pomoć, prognoza je visokotiražnog "Bilda" objavljena u subotu.

Pojedini političari žele da vlada preuzme dio akcija "Opela", ali je ta ideja još predmet debate u okviru vladine velike crveno-crne koalicije.

Vlada u Berlinu je zatražila od uprave "Opela" da pripremi djelotvoran poslovni plan ukoliko želi budžetsku podršku i očekuje se da će se to desiti u petak.

Da se stanje njemačke autoindustrije pogoršava potvrđuje i odluka "Volkswagena" da obustavi proizvodnju na pet dana, zbog čega je, prema procjenama analitičara, ugroženo ukupno 86.000 radnika u VW-u i njegovoj filijali "Audi".

Montažne trake u pojedinim "Volskswagenovim" fabrikama u Njemačkoj zaustavljene su u ponedjeljak, a najveći proizvođač kola u Evropi uveo je kraću radnu nedjelju, prvi put u posljednjih 26 godina.

Smanjivanje proizvodnje u šest "Volkswagenovih" fabrika u zapadnoj Njemačkoj i jedne u istočnom dijelu zemlje ugrozit će oko 61.000 radnika, dok uprava kompanije pokušava da smanjivanjem cijene i drugim povoljnostima podstakne prodaju kola sa nagomilanih skladišta.