Na novoj platformi
1

Nissan najavio potpuno električnog nasljednika Micre za Evropu

D. B.
Nissan namjerava proizvesti električnog nasljednika superminija Micra baziranog na novoj električnoj platformi koju dijeli s Renaultom, a to je dio investicije od 23 miliona eura koju je najavila Renault-Nissan-Mitsubishi Alijansa.

Nova Micra će dijeliti novu CMF-BEV platformu s nadolazećim Renaultom 5, a ta platforma će biti u upotrebi od 2023. godine te će ponuditi dovoljno mjesta za bateriju koja će omogućiti domet od 402 kilometra. Ova platforma će postati baza za 250.000 automobila koje će godišnje proizvoditi Nissan, Renault i Alpine.

Riječ je o platformi koja smanjuje troškove za 33 posto, kao i potrošnju enerigije za 10 posto u odnosu na trenutnu platformu koju koristi supermini Renault Zoe.

CMF-BEV platforma će biti jedna od električnih koje će Alijansa lansirati kroz program koji je započet CMF-EV platformom, a na kojoj su bazirani Nissanov SUV Ariya i novi Renault Megane E-Tech Electric. Pet platformi uključuju jednu specifičnu namijenjenu kombijima, drugu za mikro Kei automobile japanskog stila te "jeftinu" CMF-AEV platformu korištenu za gradski automobil Dacia Spring.

Alijansa je potvrdila da će pet platformi biti osnova za 35 novih automobila do 2030. godine.

Kako kažu iz Nissana, dijeljenje platforme "omogućava kompanijama da zadrže unikatan dizajn svojih proizvoda, što demonstrira novo vozilo".

"Ovo je potpuno novi model koji će dizajnirati Nissan, a razvijati i proizvoditi Renault na osnovu naše zajedničke platforme. Tamo će se maksimalno iskoristiti resursi naše Alijanse, ali se istovremeno zadržati Nissanovo naslijeđe. Ovo je dobar primjerak Alijansinog pristupa 'pametne diferencijacije'. Siguran sam da će naš novi model, koji će biti nasljednik Micre, donijeti novo uzbuđenje našim kupcima u Evropi", zjavio je jedan od Nissanovih šefova Ashwani Gupta.

Tri kompanije su ranije imale problema da postignu dogovore, ali su sada ujedinjene u ostvarenju elektrifikacijskih ciljeva.

"Jač smo nego ikad prije. Novac za elektrifikacijske projekte predstavlja masovne investicije koje nijedna od tri kompanije ne bi mogla sama osigurati", rekao je predsjednik Alijanse Jean-Dominique Senard.