Udoban i ekonomičan
0

Nissan minivan postaje poznati njujorški žuti taksi

Sarajevo-x.com
Japanska kompanija Nissan je potpisala ugovor sa zvaničnicima New Yorka po kojem će ovaj grad opskrbiti svojim minivanom i postati nova generacija poznatog žutog taksija ove metropole, javlja BBC.

Procjenjuje se da je ugovor između Nissana i New Yorka vrijedan 1 milijardu dolara, a potvrdio ga je gradonačelnik Michael Bloomberg. Dizajn nove generacije njujorškog žutog taksija će biti baziran na NIsanovom minivan modelu NV200.

Nissan je do desetogodišnjeg ugovora došao pobijedivši američki Ford i turski Karsan Otomotiv. Isporuka će početi 2013. godine. Automobil posjeduje i panoramski krov koji omogućavaju pogled na nebodere.

"Novi taksi će osigurati udobnost vozačima i putnicima, koji će se doslovno zaljubiti u njega. Nissan će u dobrom svjetlu predstavljati New York", rekao je David Yassky, gradski povjerenik za taksije i limuzine.

Automobil će posjedovati i satelitsku navigaciju. Nissan je i ekonomičniji od svojih rivala, ali i najjeftiniji sa cijenom od 29.000 dolara po automobilu.

Do 2017. godine će Nissan biti u mogućnosti proizvoditi električne automobile, saopštile su njujorške vlasti.

Trenutno se u taksi službi nalaze automobili Ford Crown Victoria, koji sa jednim litrom goriva mogu preći samo pet kilometara, dok Nissanovi automobili sa istom količinom goriva prelaze čak 10,6 kilometara. U New Yorku saobraća 13.000 taksija koji dnevno prevezu oko 600.000 putnika. Ova vozila su jedina koja imaju dozvolu da primaju putnike na ulici.

Nissan NV200 će biti proizveden u postrojenjima u Meksiku. Prvi je automobil koji je specijalno dizajniran za upotrebu u svrhu njujorškog taksija.

Vezani članci