Stigla zvanična potvrda
27

Nissan GT-R više se neće prodavati u Evropi

E. L.
Iz Nissana je stigla zvanična potvrda da proizvodnja njihovog supersportskog modela za evropska tržišta prestaje 31. marta.

Aktuelna generacija Nissanovog supersportskog modela GT-R predstavljena je 2007. godine, a nakon 13 godina proizvodnje 'Godzilla' se zvanično oprašta od evropskih tržišta.

Odluka Nissana o povlačenju Coupéa koji, realno, više ne može sakriti svoje godine uslijedila je nakon stupanja na snagu posljednjih evropskih normi koje se odnose na nivo dozvoljene buke u gradovima, a priključile su se sve strožijim normama o emisiji izduvnih gasova.

I dok u japanskoj automobilskoj kompaniji još uvijek razmišljaju da li će novi Nissan Z uopšte prodavati u struji okrenutoj Evropi, strašni GT-R (R35) ostat će upamćen kao jedan od najboljih supersportskih automobila svih vremena.

U proteklih 13 godina GT-R se nudio u više verzija, a potencijal čudesnog 3,8-litarskog biturbo V6 motora od prvobitnih 487 na kraju je stigao do 608 konjskih snaga. Opremljen s integralnim pogonom, GT-R u najsnažnijem izdanju (Nismo) iz mjesta do „stotke“ stiže za 2,5 sekundi i razvija 330 km/h. Vrijedi spomenuti da se zbog omjera cijene i performansi svrstavao među najpovoljnije kupovine.

Vezani članci