Veoma skup proces
2

Nismo pokrenuo program restauriranja klasičnog modela Nissan Skyline GT-R

D. B.
Cijene Nissanovog modela Skyline GT-R znatno su porasle u proteklim godinama, a zahvaljujući programu restauracije koji je nedavno pokrenut, ovaj legendarni sportski automobil će ostati vrijedan kolekcionarski primjerak i u desetljećima koja dolaze.

Program restauriranja je pokrenuo odjel Nismo koji je uslijedio nakon Nissanovog projekta pokrenutog 2017. godine, čiji je cilj proizvodnja i prodaja originalnih dijelova za klasični Skyline. Međutim, novi program restauracije je nevjerovatno detaljan i veoma skup.

Program podrazumijeva potpuno rastavljanje vozila, a Nismo će potom lakirati karoseriju i ofarbati šasiju u bijelu boju te iskoristiti napredne 3D alate za mjerenje kako bi se otkrili eventualni deformiteti šasije. Ukoliko bude problema, izvršit će se popravke. Klijenti će imati opciju da u potpunosti "ogole" metal te da se odradi proces elektrodepozicione kupke kako bi se riješio prbolem hrđe.

Nakon toga će se testirati torziona krutost automobila, a potom slijedi proces prigušivanja zvuka i smanjenja vibracija panela. Karoserija se u konačnici transportuje u lakirnicu gdje vlasnici mogu odabrati originalnu boju automobila, ali i neku drugu.

U međuvremenu se u potpunosti rastavlja Skylineov originalni RB26DETT motor te se ponovo sastavlja korištenjem obnovljenih ili potpuno novih dijelova. Potom slijedi testiranje motora, a nakon što se ustanovi da je sve u najboljem redu, motor se vraća u automobil.

Nismo također obnavlja ovjes i kočioni sistem, a provjeravaju se i originalne instalacije te se vrše popravke ukoliko je to potrebno.

Za unutrašnjost su dostupne dvije opcije. Zbog promjene standarda zaštite od požara, Nismo ne može koristiti iste, odnosno originalne materijale. Zbog toga kupci mogu izabrati materijal koji se koristi i aktuelnom modelu GT-R ili zatražiti čišćenje i restauraciju originalnih materijala.

Na kraju se obavljaju detaljna testiranja automobila, ako rezultat bude zadovoljavajući, automobil se vraća vlasniku.

Cijene restauracije variraju ovisno o potrebama i željama klijenta, a ako neki od njih odaberu opciju da kompanija pronađe i restaurira automobil, onda dostiže čak 355.725 eura.

Vezani članci