Nekoliko brzih krugova
27

Nico Hulkenberg na Silverstoneu provozao Aston Martin Valkyrie AMR Pro

D. B.
Aston Martin Valkyrie AMR Pro je fenomenalan hiperautomobil, a youtuber MrJWW je nedavno dobio priliku da se provoza u društvu rezervnog vozača Aston Martin F1 tima Nice Hulkenberga koji je bio za upravljačem.

Kao što je poznato, AMR Pro je verzija modela Valkyrie namijenjena isključivo stazi, a iz Aston Martina samouvjereno tvrde da bi mogao preći krug na stazi jednako brzo kao i bolid Formule 1. Riječ je o zaista nevjerovatno brzom automobilu, a iako Huklenberg ističe da su performanse F1 bolida nekoliko nivoa iznad modela Valkyrie ž, ubrzanje i brzina u zavojima oduzimaju dah.

Hulkenberg je odmah nakon izlaska iz pitlaena vozio maksimalno, a posebnu pažnju privlači zvuk 6,5-litarskog atmosferskog V12 motora te brutalne promjene stepena prijenosa. Osjećaj brzine se dobija i samim pogledom kroz prozor automobila.

Nakon nekoliko brzih krugova MrJWW je razgovarao s Hulkenbergom o automobilu, a u nekim zavojima su iskusili silu od 2,5 G, odnosno do 3 G pri snažnim kočenjima.

Hulkenberg je imao i nekoliko zamjerki među kojima je malo previše podupravljanja za njegov ukus, a kazao je i da bi prilagodio aerodinamički balans i balans kočnica.