World Rally Championship
51

Nedodirljivi Kalle Rovanperä pobijedio na reliju u Estoniji

D. B.
Finski WRC vozač Kalle Rovanperä je u nedjelju popodne osigurao svoj treći uzastopni trijumf na reliju Estonije uz majstorsku vožnju u osmoj rundi FIA Svjetskog prvenstva u reliju.

Prije dvije godine Rovanperä je postao najmlađi pobjednik relija u WRC-u na ultra brzim specijalnim etapama u ovoj zemlji. On napušta Estoniju s 55 bodova prednosti na vrhu tabele šampionata nakon što ga je današnji dominantni uspjeh pomjerio još jedan korak bliže osvajanju uzastopne svjetske titule.

Dvadesetdvogodišnji Finac i Red Bull sportista završio je četvorodnevni meč na makadamskom putu 52,7 sekundi ispred svog suparnika Thierryja Neuvillea u Hyundaiju i20 N, koji je vodio nakon prve runde u petak. Zauzeo je prvo mjesto kasnije tog dana prije nego što je u subotu pokazao svoju nadmoć u devet uzastopnih najbržih vožnji.

Predviđena kiša ipak nije pokvariala zabavu u nedjeljnoj završnici, gdje je Rovanperä ostao nedodirljiv, pobijedivši u sva četiri testa brzine u svojoj Toyoti GR Yaris i stekavši maksimalne Wolf Power Stage bonus bodove u tom procesu. Njegova dominacija je bila tolika da je osvojio 15 od 21 specijalne faze relija.

"Ovo je važan reli, za šampionat je zaista važno osvajanje dobrih bodova i plan je bio upravo takav. Ovo je moj omiljeni reli u kalendaru, tako da sam znao da moramo pritisnuti ovdje i prošlo je dobro", kazao je Finac.

Neuville je praktično priznao poraz već u subotu navečer, ali je bio u dobrom raspoloženju nakon što je uživao u jednom od najjačih brzih šljunčanih relija u karijeri. Ipak, nije mogao priuštiti da krstari do nedjelje, a njegov timski kolega Esapekka Lappi je stigao na podijum sa samo 6,8 sekundi zaostatka nakon više od 300 km takmičenja.

Lappijev rezultat označio je njegovo četvrto mjesto među prva tri za Hyundai Motorsport, koji sada zaostaje za Toyota Gazoo Racingom sa 57 bodova u utrci za titulu proizvođača. On i Velšanin koji je vozio Toyotu, Elfyn Evans, bili su u tijesnoj borbi sa samo 7,3 sekunde koje su ih dijelile na kraju.

WRC ostaje u sjevernoj Evropi na još jednom brzom makadamskom ispitu, na Secto Rally Finland sljedećeg mjeseca. Deveto kolo sezone se održava u Jyväskyläi od 3. do 6. augusta.

Snimak cjelokupnog relija u Estoniji, može se gledati besplatno na Red Bull TV.