Pregled godine
0

Najveće Klix Auto novosti u 2019. godini su Golf, Togg, Volvo S60 i Octavia

E. Z.
Kako se godina bliži kraju malo smo pregledali naše statistike i provjerili koje su se to automobilske vijesti i premijere najviše svidjele vama. Neke su bile sasvim očekivane, a neke su nas i iznenadile svojom popularnošću.
Očekivano na samom vrhu popularnosti nalazi se Volkswagen Golf. Najpopularniji model marke iz Wolfsburga ove godine dočekao je svoju osmu gneraciju, a pored uživo premijere donijeli smo vam i prve utiske iz vožnje sa svjetske premijere u Portu. Uprkos dolasku električnog modela ID.3 što se Bosne i Hercegovine tiče Volkswagen Golf je bio i ostao najzanimljiviji model.

Neočekivano veliko zanimanje probudio je novitet koji je stigao pred sami kraj godine. Prvi turski automobil Togg imao je svoju premijeru, te najavljuje svijetlu budućnost turske samostalne autoindustrije. Prvi model biće Togg C-SUV koji će kao finalni proizvod stići 2022. godine, a za vrlo privlačan dizajn zaslužan je proslavljeni dizajnerski studio Pininfarina.

Jedan od najpopularnijih članaka u ovoj godini bio je i naš test Volva S60. Atraktivnu kompaktnu limuzinu isprobali smo u sportskom R-Design izdanju uz snažni dvolitreni turbobenzinski motor sa 250 KS. Kvalitetan, udoban, brz i vrlo privlačan Volvo očito se jednako svidio i vama i nama.

Od brojnih noviteta koje nam je donijela 2019. godina nova Škoda Octavia svakako je jedan od onih koji su bili najzanimljiviji našem tržištu. Model koji je godinama najprodavaniji u Bosni i Hercegovini ove godine dobio je svoju potpuno novu generaciju, a po prvi put biće ponuđen i kao plug-in hibrid. Još više stila i tehnologije učinilo je Octaviju znatno privlačnijom, ali već je jasno da ni cjenovno više neće biti tako pristupačna kao nekada.

Uz Octaviju još jedna Škoda je ove godine privukla itekako mnogo vaše pažnje. Škoda Scala nova je vizija kompakta iz Mlade Boleslave, a svojim zanimljivim dizajnom, izdašnom ponudom prostora i klasičnim Škodinim kvalitetima nameće se kao jedan od najboljih izbora u ovoj klasi.

Niz noviteta koji vam je privukao pažnju nastavlja nova generacija BMW coupa SUV-a X6. Nedugo nakon svjetske premijere, a krajem godine stigao je zvaničnom premijerom i u Bosnu i Hercegovinu, a takoreći začetnik ove popularne kategorije saa je još straktivniji, savremeniji i snažniji.

Da nisu samo njemački automobili popularni kod nas ove godine dokazala su nam dva Peugeota. Ranije ove godine dugo smo se družili na testu Peugeota 508, pa smo uz klasični test donijeli i putopis uz ovu atraktivnu francusku coupe limuzinu, dok je apsolutni hit jeseni bio novi Peugeot 208. Njega smo vozili na svjetskoj premijeri u Portugalu. U novoj generaciji 208-ica je uvjerljivo jedan od najatraktivnijih gradskih kompakta, što ste nam potvrdili i vi.

Iako je ova godina bila prepuna noviteta sljedeća će biti još intenzivnija, a Klix Auto će je započeti sa izborom za Klix Auto 2020. godine u kojem možete učestvovati i vi. Svi automobili koje smo ove godine mogli isprobati ulaze u konkurenciju, a možete ih još jednom pogledati u našoj rubrici testovi.