Nikad ga nije vozio
26

Na prodaju Ferrari F40 koji je pripadao Alainu Prostu

D. B.
Nakon što je postao svjetski prvak Formule 1 s McLarenom 1989. godine i osvojio treću titulu, Alain Prost je prešao u Ferrari gdje je dobio Ferrari F40. Ovaj automobil je sada ponuđen na prodaju.

Kuća RM Sotheby's navodi da je Prost potvrdio preuzimanje Ferrarija, registrovao ga je u Francuskoj, no zapravo ga nikad nije koristio te ga je ubrzo prodao. Šta ga je spriječilo u tome da uživa u fantastičnom modelu F40 i njegovom 2,9-litarskom twin-turbo V8 motoru, nije poznato. Automobil je prodao Grahamu de Zilleu, kolekcionaru Ferrarijevih automobila i profesionalnom vozaču. Prije isporuke je The Professor potpisao krov, a taj potpis je vidljiv i danas.

Nakon toga je automobil promijenio nekoliko vlasnika u Velikoj Britaniji te se 2016. godine nakratko vratio u Maranello na proslavu 70. godišnjice Ferrarija, gdje je osvojio drugo mjesto na takmičenju. Potom je automobil vraćen u Francusku gdje se trenutno nalazi. Prešao je manje od 6.000 kilometara otkako je registrovan na Prostovo ime 1990. godine te ima "veoma poželjne specifikacije", dio je velike historije i nudi sjajne performanse.

RM Sotheby's procjenjuje da će automobil biti prodan po cijeni između 2,5 i 3 miliona eura, no nije isključeno da cijena bude i veća od toga.