Crvena, žuta i zelena
0

Moderni semafor sa tri boje slavi 100 godina postojanja

A. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bez semafora na raskrsnicama, u saobraćaju bi vladao kolaps. Moderni semafor sa tri boje svakodnevni je pomagač vozačima, a ove godine slavi 100. rođendan. Prvi put se pojavio u Americi, a izumio ga je novinar i prodavač proizvoda za kosu.

Koliko smo samo naviknuti na ove tri prepoznatljive boje? Crvena, žuta i zelena. Čak i danas ima bezbroj vozača koji ne mogu ispravno i sigurno proći raskrsnicu bez ova tri svjetla. Moderni semafor sa tri boje svakodnevni je pomoćnik svim vozačima, a postoji tako dugo, da čak iznenađuje činjenica da baš u ovom mjesecu ove godine slavi jubilarni 100. rođendan.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Dana 20. novembra 1923. godine Američka kancelarija za patente dodijelila je zaštitni znak #1.475.074 46-godišnjem ‘’inovatoru amateru’’ Garrettu Morganu za inovativni semafor s tri svjetla u boji.

Crveno - Stop i zeleni signal – Slobodno/Kreni, izmišljeni su prije toga, ali je Garrett Morgan dodao srednju ‘’žutu’’ boju kao simbol za – Oprez!

Međutim, semafor kakav poznajemo danas se još decenijama dorađivao poslije toga, ali Morgan je udario prave temelje tome.

Garrett Morgan je ustvario dodao žuto svjetlo kako bi poboljšao sigurnost raskrsnica u američkim gradovima i pomogao vozačima da se pripreme za nadolazeće crveno svjetlo. Morgan po zanimanju nije bio inovator, već je živio kao novinar i prodavač proizvoda za kosu u Ohiju. Na kraju je prodao svoja prava na revolucionarni izum General Electricu za 40.000 dolara.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Historijski gledano, prvi semafor na svijetu pojavio se na suprotnom kraju Atlantskog oceana - postavljen je u Londonu još 1868. godine. Bila je to obična plinska svjetiljka na ručni pogon, koja je, štaviše, eksplodirala i ozlijedila operatera oko mjesec dana nakon što je puštena u rad. Počeci moderne tehnologije nikada nisu laki.