Očekuje se 2026. godine
18

Mercedes teaserom najavio "malu G-Klasu"

D. B.
Iako je konceptni CLA zvijezda Mercedesovog štanda na ovogodišnjem sajmu automobila u Minhenu, veliku pažnju je ipak privukla najava dolaska "male G-Klase".

Direktor kompanije Mercedes-Benz, Ola Kallenius, potvrdio je da traje razvoj manje verzije legendarne G-Klase. Dok je direktor govorio o nadolazećem manjem SUV-u, u pozadini je prikazana dizajnerska skica "kutijastog" modela. Kallenius je također potvrdio da će mala G-Klasa imati potpuno električni pogon.

Međutim, zasad nije poznato kada će se novi model pojaviti na tržištu, no vjerovatno ćemo čekati bar dvije godine. Kallenius je priznao da razvoj ovog modela nije lagan zadatak, posebno zbog činjenice da su očekivanja velika te da kompanija u potpunosti razumije koliko odgovornost ima. Dodao je da će mala G-Klasa biti lako prepoznatljiva te jednako zabavna za vožnju na cesti i off-roadu.

Njemačke poslovne novine Handelsblatt prve su još u februaru pisale o manjoj G-Klasi, koja bi se trebala pojaviti na tržištu 2026. godine. Navodno će biti zasnovana na istoj MMA platformi kao i pomenuti koncept CLA. Špekulacije govore da neće biti mnogo kraća od "prave" G-Klase, no očekuje se znatno manje rastojanje od tla.

Treba imati u vidu činjenicu da MMA platforma nije isključivo razvijena za električni pogon te da je kompatibilna i s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, a to znači da bi manja G-Klasa mogla biti ponuđena i s konvencionalnim pogonom.