Razmjena iskustva
16

Međunarodni simpozij elektromobilnosti: od Sarajeva do Ptuja za 19,90 KM

Klix.ba
Udruženje za elektromobilnost BiH koje djeluje pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBIH je na poziv Društva e-mobilnost Slovenija, prisustvovalo 9. Međunarodnom strukovnom simpoziju, koji se održao početkom ovog mjeseca u Ptuju, Slovenija.

Za doživljaj više i promociju elektromobilnosti u BiH, predstavnici Udruženja za elektromobilnost su zahvaljujući kompaniji Porsche BH na relaciji Sarajevo - Ptuj - Sarajevo, imali priliku testirati Volkswagen ID3, ali i prezentirati u okviru sajamskog dijela simpozija.

Deveti po redu Međunarodni strukovni simpozij okupio je brojne entuzijaste, članice Društva e-mobilnost Slovenija, goste i zvanice iz tri zemlje (Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovačka). Cilj simpozija je bio na prijenosu znanja i iskustva razvoja elektromobilnost u Sloveniji i zemljama regije, stručnim prezentacijama o skladištenju baterije, e-avioni, e-čamci, te modificarana e-vozila.

U ime Privredne/Gospodarske komore FBiH prisutne je pozdravio Mirsad Jašarspahić, predsjednik Komore FBIH, te se ovom prilikom zahvalio predsjedniku Društva e-mobilnost Slovenije, gosp. Ignacu Završniku na izvrsnoj organizaciji i umrežavanju koje će doprinijeti udruživanjem snaga u daljnjem razvoju elektromobilnosti u zemljama regije.

Stanje elektromobillnosti u BIH i ostvarene male, ali bitne pomake, naročito pomak sa entuzijazma na prepoznavanje elektromobilnosti kao nove poslovne prilike i pokretanje ekonomije prisutnim u ime Udruženja za elektromobilnosti predstavili su Anela Karahasan i Armin Hodžić.

Od posebnog interesovanja su bile prezentacije donosioca odluka iz Slovenije – Ministarstva infrastrukture i Eko fonda, dok panel diskusija „Izazovi u razvoju infrastrukture“ koja je okupila predstavnike kompanija Petrol, MOL Slovenija, MOON, i donosioce odluka Elektro Ljubljana i Ministarstvo infrastrukture je zaokružilo daljni pravac i izazove razvoja elektromobilnosti, ukazujući da različiti akteri vide drugačije perspektive i potencijalne barijere u razvoju elektromobilnosti, ali da samo zajedničkim snagama, iste se mogu prevazići i predvidjeti na vrijeme.