Pokazao "mišiće"
407

McLaren star 23 godine uništio novi IndyCar bolid na stazi Laguna Seca

D. B.
Amerika i ostatak svijeta imaju sportove s dosta sličnosti, ali koji su u konačnici ipak različiti. Primjer su IndyCar serija i Formula 1.

Američki IndyCar i Formula 1 podrazumijevaju otvorene bolide sa snažnim motorima i vrhunskim performansama, a magazin Racer je na neki način pokazao u čemu se razlikuju.

Vozač IndyCara Patricio O'Ward je u septembru na stazi Laguna Seca odvezao krug u bolidu Dallara DW12 s vremanom 1:11,2, koji razvija 675 KS uz dodatnih 60 KS snage koja se koristi prilikom preticanja ili odbrane od napada. Bolid je težak oko 748 kg.

Međutim, O'Ward je sada sjeo u kokpit bolida Formule 1, a radi se o McLarenu MP4-13A iz 1998. godine, koji pokreće Mercedesov 3,0-litarski V10 motor, koji razvija između 780 i 800 KS. Ovaj bolid je pripadao Finskom vozaču Miki Hakkinenu, koji je u njemu osvojio šampionsku titulu te je prema snazi motora u prednosti nad IndyCar bolidom, no pitanje je bilo šta šta će pokazati štoperica.

O'Ward je napravio nekoliko krugova na stazi Laguna Seca, a njegovo najbolje vrijeme je iznosilo 1:10,3. Treba uzeti u obzir činjenicu da je prvi put sjeo u McLarenov bolid, tako da je vrijeme uz malo navikavanja definitivno moglo biti i bolje.

Vezani članci