Institut J.D. Power
0

Mazda 3 pobjednik u kompakt klasi

Sarajevo-x.com
Mazda 3 je osvojila prvo mjesto u kompakt klasi na posljednjem istraživanju o zadovoljstvu kupaca koje je proveo američki istraživački institut J.D. Power.

U najvećem istraživanju njemačkog automobilskog tržišta Mazda 3 je osvojila 85,6 procenata, kada je riječ o opštem zadovoljstvu kupaca, pretekavši Mercedes A-klasu, koja je imala 84.4% poena, kao i Hyundai i30, koji je dobio 84% poena.

Istraživanje je podrazumijevalo četiri kategorije: kvalitet/pouzdanost, izgled vozila i troškovi održavanja i upravljanja vozilom, a zajedno čine J.D. Power indeks zadovoljstva kupaca (CSI).

Sve kategorije donose isti broj poena. U bodovanjima koja se odnose na pojedinačne brendove Mazda je osvojila prosječan skor od 83,1 posto, što je dovelo na četvrtu poziciju među 25 brendova.

Ove godine, istraživanje instituta J.D. Power bazirano je na ispitivanju 16.500 vlasnika automobila u Njemačkoj, koji su davali odgovore o svojim automobilima u prosjeku starim dvije godine. Detaljni rezultati o svim kategorijama, 25 brendova i 102 modela bit će objavljeni u julskom izdanju njemačkog magazina Auto Test.