Veoma emotivna utrka
12

Mattias Ekstrom je zvanično najbolji vozač svijeta, Mick Schumacher drugi u utrci šampiona ROC 2023

D. B.
Mattias Ekstrom je pobijedio u utrci Race of Champions voženoj u Švedskoj te je tako ponio titulu najboljeg vozača svijeta.

Nakon što je završio Dakar Rally u Saudijskoj Arabiji, Ekstrom je pobijediu u utrci Race of Champions (ROC). On se takmiči u brojnim disciplinama, no vjerovatno je najpoznatiji po učešću u DTM seriji i vožnji Audija RS5.

Za one koji možda ne znaju, ROC je godišnji događaj u kojem se takmiče najbolji vozači iz svijeta motosporta. Prošle godine je Sebastian Loeb upisao svoju četvrtu pobjedu u karijeri pobijedivši sada već bivšeg vozača Formule 1 Sebastiana Vettela, koji je prethodno bio pobjednik tri puta. Loeb je bio zauzet ove godine pa je to bila šansa za Vettela da izjednači skor, no to se ipak nije dogodilo jer je Ekstrom ostvario svoju četvrtu pobjedu.

Što se tiče Vettela, on nije stigao do konačne borbe za titulu, nego su "snage odmjerili" Ekstrom i Mick Schumacher. Na kraju je iskustvo nadmašilo mladost.

Bila je to emotivna utrka jer je Ekstrom dvije od tri prethodne pobjede ostvario protiv Mickovog slavnog oca, legendarnog sedmostrukog F1 šampiona Michaela Schumachera i to u Londonu 2007. i Pekingu 2009. godine.

U prvoj rundi finala Šveđanin je bio brži od mladog Nijemca u Polarisu Pro XP za 0,348 sekundi. U drugoj rundi su koristili Supercar Lite sa 320 KS, a Ekstromov automobil se zapalio.

"Moj suvozač je želio da stanemo, ali ja to nisam želio učiniti", kazao je Ekstrom, koji je nadmašio Micka za 1,3 sekunde.

"Ovo je fantastičan rezultat i to u mojoj domovini Švedskoj. Zaista sam ponosan, Mick je veliki talent i stigao je do finala ROC-a. On predstavlja sljedeću generaciju vozača, ali ću se ja nastaviti utrkivati dok god budem mogao", izjavio je Ekstrom.

@goldenxslumbers roc 2009 》roc 2023 ❤️ mick making michael proud 😌 #mickschumacher #mattiasekström #michaelschumacher #roc #raceofchampions #f1 #formula1 #f1tiktok ♬ Night Changes - One Direction

On i Mick su rekreirali scenu iz 2009. godine kada je Ekstrom na leđima nosio njegovog oca Michaela.